naar top

Verwarm je met stookolie? Opgelet!

Als je met stookolie verwarmt, doe je er goed aan om je nu al voor te bereiden op een plotse uitval. Dat kan grote problemen vermijden.

Stookolie is een fossiele energiebron. Ongeveer 40 procent van de broeikasgasuitstoot van woningverwarming komt van het gebruik van stookolie. En dat om slechts 16 procent van de woningen te verwarmen. De uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt een ongezien snelle opwarming van het klimaat.

De verbranding van stookolie veroorzaakt ook luchtverontreiniging die schadelijk is voor onze gezondheid.

Er zijn dus goede redenen om het gebruik van stookolie af te bouwen. Sinds 1 januari 2022 mag je in Vlaanderen geen stookolieketel meer plaatsen in een bestaande woning (noch in niet-woongebouw) als een aansluiting op het aardgasnet mogelijk is in jouw straat. Dit betekent ook dat je een oude stookolieketel alleen nog kan vervangen door een nieuwe als er geen aardgasnet in de straat ligt. De vervanging van de brander of regeling en andere kleine reparaties aan bestaande toestellen blijven mogelijk. 

Zorg dat je er klaar voor bent

Als je met een (oude) stookolieketel verwarmt, doe je er goed aan om je nu al voor te bereiden op een plotse uitval. Dat kan je doen door:

  • nu al een aardgasaansluiting aan te vragen, en pas later een contract af te sluiten met een aardgasleverancier. Je moet er namelijk rekening mee houden dat het 10 tot 60 werkdagen kan duren voor je een aansluiting krijgt op het aardgasnet.
  • nu al heel goed te isoleren en zo je huis klaar te maken voor een verwarming op lage temperatuur, zoals een warmtepomp. Dat is zeker de beste oplossing met het oog op de toekomst. Meer info op energiesparen.be/warmtepomp.

De installatie van een warmtepomp is een behoorlijk grote investering maar daar staan ook behoorlijk hoge premies tegenover. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is met hoge gasprijzen zoals in het najaar 2022 goed voor een lagere energiefactuur. De energiekost van verwarmen met een warmtepomp verlaagt nog als je zonnepanelen hebt.

Mijn VerbouwPremie voor de vervanging van een stookolieketel in een woning door een gascondensatieketel.

Je kan ook meteen een nog werkende stookolieketel vervangen. Eigenaar-bewoners van de laagste inkomenscategorie én verhuurders die de woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor kunnen een Mijn VerbouwPremie van 2 500 euro krijgen (maximaal 50 procent van de factuur) als ze een stookolieketel vervangen door een gascondensatieketel.

Let op: je kan deze premie slechts aanvragen tot eind juni 2026. Daarvoor is een factuur nodig.

Denk niet meteen dat de premie niet voor jou is omdat je inkomen te hoog is. De Vlaamse regering besliste in het najaar 2022 de oorspronkelijke inkomensgrenzen voor de laagste inkomenscategorie te verhogen met 10 procent. Daar bovenop worden de inkomensgrenzen jaarlijks op 1 januari geïndexeerd.

Je kan natuurlijk ook best je woning extra isoleren. Er zijn aantrekkelijke Mijn VerbouwPremies voor isolatiewerken. Raadpleeg hiervoor de simulator van Mijn VerbouwPremie. 

Naar de simulator

Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp in een woning

Voor alle eigenaar-bewoners en verhuurders (zonder inkomensvoorwaarden) is er in 2022 en 2023 een hoge Mijn VerbouwPremie voor de installatie van een warmtepomp. Er zijn ook Mijn VerbouwPremies voor isolatiewerken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, is erg zuinig maar heeft alleen zin in een goed geïsoleerde woning.

Benieuwd welke premies je kan aanvragen en op welk premiebedrag je recht hebt? Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie.

Naar de simulator

Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp in een niet-woongebouw

De Mijn VerbouwPremie voor de installatie van een warmtepomp in niet-woongebouwen hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Je kan best ook het gebouw extra isoleren. In een goed geïsoleerd gebouw volstaat een warmtepomp met een minder hoog vermogen. Er zijn ook Mijn VerbouwPremies voor isolatiewerken.

Benieuwd welke premies je kan aanvragen en op welk premiebedrag je recht hebt? Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie.

Naar de simulator

Mijn VerbouwLening voor isolatie en voor gascondensatieketel of warmtepomp in een woning

Eigenaar-bewoners van de lage- en middelste inkomenscategorie die recht hebben op een Mijn VerbouwPremie voor isolatiewerken en/of een warmtepomp kunnen bovendien een heel voordelige Mijn VerbouwLening krijgen.

Voor een gascondensatieketel kunnen alleen eigenaar-bewoners van de lage inkomenscategorie een Mijn VerbouwLening krijgen.Voor de aanvraag van de lening is slechts een offerte van een aannemer nodig, nog geen factuur. 

Meer info over de premie voor je woning en over de lening kan je krijgen bij De Woonwinkel: 050 25 01 38 of info@dewoonwinkel.be. Indien nodig kan je op afspraak langskomen aan het loket van De Woonwinkel in het Sociaal Huis in de Brouwerijstraat 4, Sijsele.

Of kijk op www.MijnVerbouwPremie.be en www.mijnVerbouwLening.be.

 

Dit artikel is laatst aangepast op 10 januari 2023

Gepubliceerd op vrijdag 14 oktober 2022
stookolieketel

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina