naar top

Een warmtepompboiler in plaats van een thuisbatterij

De Vlaamse regering besliste om de premie voor een thuisbatterij af te schaffen maar de premie voor een warmtepompboiler te verdubbelen. Een warmtepompboiler is een zuinig alternatief voor een klassieke boiler en eigenaars van zonnepanelen kunnen er hun zelfverbruik mee verhogen.

De premie voor een thuisbatterij dooft uit

De stroom van je zonnepanelen die je niet meteen verbruikt, kan je opslaan voor later op de dag. Dat verhoogt je zelfverbruik.

Voor de aanschaf van een thuisbatterij kon je in Vlaanderen  tot eind 2022 een premie van maximaal 1 725 euro krijgen. Het was al langer bekend dat de premie vanaf 1 januari 2023 vermindert en dat het maximale premiebedrag vanaf dan al bereikt wordt met een batterij van 6 kWh. Maar eind 2022 heeft de Vlaamse regering beslist dat er alleen nog een premie is als de installatie voor 1 april 2023 is gekeurd. Er zijn geen uitzonderingen voor batterijen die niet-tijdig geplaatst en gekeurd geraken (vertraagde leveringen, aannemer die niet tijdig kan plaatsen, keuring die niet tijdig kan plaatsvinden of andere redenen van overmacht).

Een thuisbatterij was al zelden financieel rendabel en als er geen premie meer voor is dan kan je je geld maar beter besteden aan andere energiemaatregelen.

De premie voor een warmtepompboiler verdubbelt

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht om er sanitair water mee te verwarmen.

De Vlaamse regering besliste op 21 oktober 2022 om de premie voor een warmtepompboiler te verdubbelen voor eindfacturen vanaf 1 juli 2022. Je kan de premie aanvragen tot eind 2025. De bestaande premie van 450 euro verdubbelt naar 900 euro (maximaal 40 procent van het factuurbedrag). De hogere premie voor eigenaar-bewoners in de laagste inkomenscategorie verdubbelt van 540 euro naar 1080 euro (maximaal 50 procent van het factuurbedrag). De premie bedraagt 1 620 euro voor afnemers met uitsluitend nachttarief in de lage inkomenscategorie en 1 080 euro voor de anderen.

Heb al een premie aangevraagd? Je hoeft geen verdere stappen te ondernemen om de hogere premie te krijgen. 

Je kan de Mijn Verbouwpremie voor een warmtepompboiler al krijgen zodra de woning 5 jaar oud is. Voor woningen tussen 5 en 15 jaar oud , moet de vergunning om te bouwen minstens 5 jaar geleden zijn goedgekeurd en moet de EPB-aangifte tijdig ingediend zijn en voldoen aan de eisen.

Een warmtepompboiler verbruikt veel minder energie dan een klassieke boiler maar de aanschaf is wel duurder. Een warmtepompboiler zou gemiddeld ongeveer 3 500 euro kosten (zonder btw en plaatsing). De hogere premie maakt een warmtepompboiler voor meer gezinnen interessant.

Je leest nog meer over de warmtepompboiler op vlaanderen.be/warmtepompboiler

Een warmtepompboiler kan het zelfverbruik van zonnestroom verhogen

De combinatie elektrische warmtepompboiler/zonnepanelen is bijzonder interessant zodra je een digitale meter hebt. Met een sturingsapparaat voor elektrische warmte of via de instellingen van de warmtepomp is het perfect mogelijk om het sanitair water automatisch op te warmen wanneer de zonnepanelen meest produceren, tussen 11 uur en 15 uur bijvoorbeeld als de panelen op het zuiden zijn gericht. Een goed geïsoleerd voorraadvat houdt het water nog vele uren warm. Van de lente tot de herfst kunnen zonnepanelen grotendeels de elektriciteit leveren die nodig is om het sanitair warm water op te warmen met een warmtepompboiler.

Voor een sturingsapparaat is er een premie. Zie premie-voor-sturingsapparaat.

Een warmtepompboiler kan dus je verbruik sterk verminderen én het zelfverbruik van zonnestroom opkrikken. Een warmtepompboiler is daarom, als je zonnepanelen hebt en vrij veel warm water verbruikt, een betere keuze dan een dure thuisbatterij die alleen maar dient om het zelfverbruik te verhogen.

Wanneer is een warmtepompboiler voordelig?

Een warmtepompboiler is zuinig en je krijgt er tijdelijk een hogere premie voor. De gemiddelde levensduur van een warmtepompboiler zou ongeveer 15 jaar bedragen. Dat is behoorlijk. Maar is een investering in een warmtepompboiler altijd financieel interessant?

Hoe meer vragen met een ja kunnen worden beantwoord, hoe interessanter de keuze voor een warmtepompboiler wordt:

  • Je boiler is al aan vervanging toe of is al vrij oud.
  • Je verbruikt veel sanitair warm water en dat zal ook de volgende jaren zo blijven.
  • Je hebt zonnepanelen (zonder thuisbatterij) of zal zonnepanelen installeren.
  • Je denkt er nog niet aan om je cv-installatie te vervangen door een warmtepomp (die ook sanitair warm water produceert).
  • De elektriciteitsprijs voor netstroom blijft hoog (als je een elektrische boiler vervangt).
  • De gasprijs blijft hoog (als je een gasboiler vervangt of de warmwaterproductie afkoppelt van je cv-installatie op gas).

We weten uiteraard niet met zekerheid hoe de energieprijzen de volgende jaren zullen evolueren. Maar het Internationaal Energie Agentschap waarschuwde onlangs voor gastekorten in de winter van 2023-2024. Dat kan je lezen in vrt.be/ internationaal-energieagentschap-waarschuwt-voor-gastekort

Iedereen weet dat (dreigende of echte) tekorten leiden tot hogere gasprijzen én dat de gasprijs ook de prijs van elektriciteit van het net bepaalt.

Een voordelige Mijn VerbouwLening voor een warmtepompboiler.

Eigenaar-bewoners in de lage en middelste inkomenscategorie kunnen voor de installatie van een warmtepompboiler die in aanmerking komt voor Mijn VerbouwPremie een Mijn VerbouwLening krijgen. Je kan deze voordelige lening aanvragen bij het Energiehuis WVI zodra je een offerte hebt van een aannemer.

(dit artikel is laatst aangepast op 10 januari 2023)

Gepubliceerd op donderdag 10 november 2022
warmtepompboiler

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina