naar top

Uilenspiegelmuseum heropent met 2 nieuwe reuzen in collectie

Het Uilenspiegelmuseum in Damme heropent op 18 februari met twee nieuwe reuzen Thyl en Nele in zijn collectie. Tijdens de winterperiode was het museum gesloten. Het museum is een verstrooiing voor iedereen die even komt onthaasten in Damme-centrum.

Damme is al eeuwenlang de Uilenspiegelstad bij uitstek, met het Uilenspiegelmuseum als het kloppende hart. Je ontdekt er het verhaal van vijf eeuwen Tijl Uilenspiegel. Tijl is het hoofdpersonage in de vrijheidsroman La Légende d’Ulenspiegel van Charles De Coster uit 1867. De Coster vond zijn inspiratie in volksverhalen die teruggaan tot 1500. In deze romans is Uilenspiegel een schurk die de wereld op zijn kop zet. Het museum bezit een documentatiecentrum met heel wat naslagwerken, prenten en boeken over Tijl Uilenspiegel.

Twee reuzen

Nu is het museum ook eigenaar van twee reuzen: Thyl en Nele, creaties van wijlen Hubert Meeze. De reuzen werden geschonken door de Confrérie des Compagnons de Thyl du Maelbeek uit Elsene. Tijl Uilenspiegel is in Elsene ook goed gekend, omdat Charles De Coster er leefde en overleed. De schrijver ligt er begraven en aan het Flageyplein is er voor hem een herdenkingsmonument.

“We zijn natuurlijk erg trots dat de reuzen aan ons museum geschonken worden”, zegt schepen Rik Strubbe. “Het is opnieuw een aanwinst voor onze collectie. Zo blijft Damme meer dan ooit de plek om Tijl Uienspiegel te leren kennen. Reuzen spreken ook tot de verbeelding. Misschien komen ze ook wel eens buiten in onze stad. Thyl en Nele liepen hier dankzij de Confrérie jaren geleden trouwens rond op de legendarische Damse kaasmarkten.”

De reus Nele is ongeveer 3 meter hoog, Thyl ongeveer 4 meter. De hoofden wegen elk ongeveer 3,5 kilogram. Ze zijn in stof aangekleed rond een structuur van pvc-buizen. De reuzen staan permanent tentoongesteld in de hoogste ruimte van het Damse museum.

Naast de reuzen schonk de Confrérie ook een uitgave van het boek van Charles De Coster uit 1928 aan het museum en de kostuums van de begeleiders van de reuzen tijdens hun ommegang. “De Confrérie was echt begaan met Tijl en Nele”, ervaarde burgemeester Joachim Coens. “We moeten overwegen om hen ook te betrekken bij de Vrienden van het Uilenspiegelmuseum.”

E-tentoonstellingen

Tijdens de sluitingsperiode realiseerde het Uilenspiegelmuseum een aantal digitale tentoonstellingen. Die blijven gratis raadpleegbaar via de website www.visitdamme.be/e-tentoonstellingen. Onder andere de legende van Tijl Uilenspiegel wordt uit de doeken gedaan, maar ook andere thema’s zoals ‘Tijl, de kindervriend’ en ‘5 eeuwen in 10 beelden’.

Het museum opent opnieuw op 18 februari 2023. Het is dagelijks toegankelijk van 9.30 tot 17 uur behalve op maandag buiten de schoolvakanties. Een toegangsticket kost maximum 2,5 euro per persoon.

Gepubliceerd op donderdag 16 februari 2023
Overhandigingsmoment van de reuzen

Openingsuren & contact

Uilenspiegelmuseum

adres
Jacob van Maerlantstraat 38340 Damme
Tel.
050 28 86 10

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina