naar top

Damme werkte achterstand bij opstart bomenbeheerplan weg

Stad Damme staat in voor het beheer van ongeveer 6.600 bomen op haar grondgebied. Ook in 2023 besteedt ze een deel van de onderhoudstaken uit aan een gespecialiseerde aannemer uit de buurt. Dit leidt tot een betere groei van de bomen en een langere levensduur van oude bomen.

Wat de eigen groendienst kan, blijft ze verder doen. De achterstand bij de opstart van het bomenbeheerplan in 2017 is weggewerkt.

Sinds de opmaak van het bomenbeheerplan in 2017 heeft Stad Damme een duidelijk overzicht van de 6.600 bomen op haar grondgebied en hun toestand. In 2023 verwacht de groendienst een gespecialiseerd onderhoud van een 450 bomen. Het gaat om jonge bomen die geholpen worden om een volwaardige kruin te ontwikkelen die voor het verkeer geen hinder veroorzaakt. Andere bomen zijn al op beeld en krijgen een onderhoudssnoeibeurt. Ook dat is in functie van de verkeersveiligheid. Tot slot wordt ook op een externe aannemer beroep gedaan om oudere, zogenaamde veteranenbomen, in stand te houden. Zij zijn vaak landschapsbepalend.

“Door de loop der jaren zien we het effect”, weet schepen voor groenbeleid Filip Babylon. “We merken minder schade op aan de bomen. Door beroep te doen op de externe expertise stellen we ook vast dat we de achterstand in snoei en onderhoud die bleek uit de inventaris van het bomenbeheerplan hebben weggewerkt. Met de combinatie van eigen en externe expertise slagen we er dus in om het Damse landschap naar een hogere kwaliteit te brengen. Dit sluit ook perfect aan bij de visie van een Cittaslow: respect voor erfgoed en duurzaamheid.”

In de opdracht zitten ook eventuele noodvellingen en visuele boomonderzoeken vervat.

De gemeenteraad keurde het uitbesteden van deze taken op donderdag 24 augustus 2023 goed.

Gepubliceerd op maandag 28 augustus 2023
Illustratie bomenbeheer in Stad Damme

Openingsuren & contact

Groendienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 60

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina