naar top

Steven Desmet is nieuwe stadsschrijver van Damme

Steven Desmet is de komende twee jaar de stadsschrijver van Damme. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt op het Cultuurcafé in de Cultuurfabriek op vrijdag 26 januari waar men afscheid nam van Nina Everaert. Zij mocht de afgelopen twee jaar de rol van stadsdichter waarnemen.

Op het eerste cultuurcafé, van een reeks van vier in 2024, gaf stadsdichter Nina Everaert symbolisch het woord terug aan Damme. Damme geeft het woord op haar beurt door aan Steven Desmet. Hij zal de komende twee jaar schrijven over en voor Damme. Zijn eerste werk ‘Thuis’, geschreven naar aanleiding van Gedichtendag, kan je al lezen op de damme.be/stadsdichter. Daar zal ook de komende twee jaar zijn werk verschijnen.

Steven Godfried Desmet werd geboren in Knokke op 9 maart 1973. Als middelste van vijf groeide hij op in een warm nest in Oostkerke en verwierf in Brugge zijn diploma Bouwkunst Beeldende kunst. In Antwerpen studeert hij Reclame/Fotografie. Daar ontdekt hij het schrijversvirus dat hem sindsdien niet meer loslaat. Zijn debuut verscheen in 2005: ‘Piramide’. Steven Desmet liet zich al opmerken met knap geschreven thrillers als ‘Victoria’, ‘Sacrament’ en “Verdriet, dat zijt ge”. Daarnaast legt hij zich toe op columns waar een scherpe pen en dito waarnemingsvermogen zijn schrijven kenmerkt.

“We zijn erg dankbaar dat Nina de afgelopen twee jaar onze stad heeft geïnspireerd met haar slampoëzie. Nu geven we met veel trots de literaire fakkel door aan Steven. We zijn benieuwd uit welke onderwerpen hij de komende twee jaar woordkunstwerken zal toveren”, vertelt burgemeester Joachim Coens.

Het stadsbestuur van Damme stelt al sinds 2007 elke twee jaar een stadsdichter aan, maar ook in het verleden werd die titel ruimer gezien. Zo gaf Roel Jacobus de rol in 2019 al invulling als stadsfilosoof. Roland Van De Velde was in 2015 stadsbard en in 2017 gaven Johan Six en Johan Rotsaert het beste van zichzelf als stadskunstenaars. De komende twee jaar voegt het stadsbestuur daar dus een stadsschrijver aan toe.

Gepubliceerd op woensdag 31 januari 2024