naar top

Voordelig lenen voor je energierenovatie in 2024

De rentevoet voor nieuwe Mijn Verbouwleningen stijgt tot 2,75 procent. Maar Mijn VerbouwLening blijft nog altijd voordelig.

Sinds 1 september 2022 kan je een Mijn Verbouwlening aanvragen. Dit is een voordelige Vlaamse lening tot 60 000 euro vooral voor verhuurders en voor eigenaar-bewoners met een laag of gemiddeld inkomen. Ben je onlangs eigenaar geworden? Dan volstaat het dat je er ten laatste binnen de 36 maanden gaat wonen. Heb je de woning in volle eigendom verworven via schenking of erfenis dan kan je tot eind 2024 een Mijn VerbouwLening aanvragen zonder dat je er zelf gaat wonen.

Wat zijn de inkomensgrenzen voor aanvragen in 2024?

 1. Je behoort als eigenaar-bewoner tot de laagste inkomenscategorie als jouw jaarlijks belastbaar inkomen gelijk aan of lager is dan:
  • 40 860 euro voor een alleenstaande persoon
  • 57 190 euro voor een alleenstaande persoon met één iemand ten laste, te verhogen met 4 170 euro per extra persoon ten laste
  • 57 190 euro voor een gehuwd of wettelijk samenwonend paar, te verhogen met 4 170 euro per extra persoon ten laste.
 2. Je behoort als eigenaar-bewoner tot de middelste inkomenscategorie als jouw jaarlijks belastbaar inkomen tussen volgende inkomensgrenzen ligt:
  • 40 860 euro – 51 990 euro voor een alleenstaande persoon
  • 57 190 euro – 74 280 euro voor een persoon met één iemand ten laste, te verhogen met 4 170 euro per extra persoon ten laste 
  • 57 190 euro – 74 280 euro voor een gehuwd of wettelijk samenwonend paar, te verhogen met 4 170 euro per extra persoon ten laste.

Verhuurders kunnen een Mijn VerbouwLening krijgen voor elke huurwoning. Hun inkomen speelt geen rol maar er zijn wel voorwaarden voor de huur. Meer info daarover vind je op de website van de Vlaamse overheid:

www.vlaanderen.be/lenen-voor-een-woning/mijn-verbouwlening

Welke rentevoet heeft een nieuwe Mijn VerbouwLening in 2024?

Je kan lenen met een korting van 3 procent op de wettelijke rentevoet. De wettelijke rentevoet wordt één keer per jaar vastgesteld. De nieuwe wettelijke rentevoet 2024 bedraagt 5,75 procent. De rentevoet voor nieuwe Mijn VerbouwLeningen bedraagt dus 2,75 procent. Dit is van toepassing voor alle aanvragen vanaf  24 februari 2024 en blijft zo tot de Federale Overheidsdienst Financiën de wettelijke rentevoet 2025 zal bekendmaken in het Belgisch Staatsblad.

Voor bestaande Mijn VerbouwLeningen verandert er niets. De rentevoet voor een Mijn VerbouwLening ligt vast gedurende de volledige looptijd van de lening.

Waarom is de rentevoet voor een Mijn VerbouwLening hoger in 2024 dan in 2023?

De wettelijke rentevoet (en dus ook de rentevoet voor Mijn VerbouwLening) in een nieuw jaar is gebaseerd op de Euribor in december van het vorige jaar. De Euribor is de rente waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro’s met een looptijd van één jaar verstrekken. De Euribor evolueert mee met de rentevoeten op de financiële markten.

De wettelijke rentevoet bedroeg 5,25 procent in 2023. Voor Mijn VerbouwLening wordt daarop een korting van 3 procent toegekend. Voor aanvragen vanaf 1 februari 2023 bedroeg de rentevoet voor Mijn VerbouwLening 2,25 procent.

De wettelijke rentevoet bedraagt 5,75 procent in 2024. De rentevoeten op de financiële markten zijn de eerste 10 maanden van 2023 voortdurend gestegen. De laatste 6 weken van 2023 zijn ze gedaald, anders was de nieuwe rentevoet voor Mijn VerbouwLeningen in 2024 nog hoger geweest dan 2,75 procent.

Extra voordelig voor eigenaar-bewoners met een laag inkomen

Eigenaar-bewoners met een laag inkomen hoeven dankzij een bonus van de stad Damme een deeltje van hun Mijn VerbouwLening niet terug te betalen. Dat kan je hier lezen:

een nog voordeliger Mijn Energielening dankzij een bonus van de stad 

Waarvoor kan je lenen?

Met de voordelige Mijn VerbouwLening kan je alle werkzaamheden aan je woning financieren waarvoor je een Mijn VerbouwPremie kan krijgen:

Er is een premie om je dak of buitenmuren of vloer te isoleren zonder dat je het dak of de buitenmuur of de vloer hoeft te renoveren. Maar een premie om je dak, buitenmuur of vloer te renoveren zonder de nodige isolatie is niet mogelijk tenzij je kan aantonen dat er in het verleden al voldoende geïsoleerd is.

Je kan ook een Mijn Verbouwpremie krijgen voor:

Voor een gascondensatieketel is er geen Mijn VerbouwPremie meer, maar als je eigenaar-bewoner bent en je behoort tot de lage inkomenscategorie kan je er nog altijd een Mijn VerbouwLening voor afsluiten.

Eigenaar-bewoners met een laag of gemiddeld inkomen en verhuurders kunnen ook lenen voor de installatie van zonnepanelen. De premie van Fluvius voor zonnepanelen is echter afgelopen op 31 december 2023. Zonnepanelen gekeurd vanaf 1 januari 2024 geven geen recht meer op een premie. Nieuwe zonnepanelen blijven ook zonder premie een goede investering. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe beter voor je portemonnee. Ook met een thuisbatterij verhoogt je zelfverbruik, maar je verdient de investering wellicht niet terug. Voor alle volledigheid: er is geen Mijn VerbouwLening voor een thuisbatterij.

De belangrijkste info over Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening is te vinden in deze folder

Hoe aanvragen?

Sinds 28 februari 2024 kan je Mijn VerbouwLening enkel nog aanvragen via het online loket. (opent in nieuw venster). Via het online loket wordt op basis van de postcode jouw aanvraag bezorgd aan het juiste Energiehuis, bij ons is dat het Energiehuis WVI. Het Energiehuis WVI zal jouw dossier onderzoeken en verder behandelen. Ben je onvoldoende vertrouwd met het online loket, dan kan je contact opnemen met het loket van De Woonwinkel, zie www.dewoonwinkel.be of met het Energiehuis WVI om te helpen bij de aanvraag. Info vind je op www.wvi.be/mijn-verbouwlening.

Een Mijn VerbouwLening vraag je aan met een offerte van de werkzaamheden . Je vraagt dus zo snel mogelijk een gedetailleerde offerte aan één of meer aannemers voor de werkzaamheden. 

Hulp of advies nodig bij werkzaamheden? De Energiecoach van De Woonwinkel ontzorgt eigenaars en verhuurders bij het plaatsen van dakisolatie, muurisolatie en het vervangen van ramen, deuren en garagepoorten in woningen. Lees hier een interview met de energiecoach:

Energiecoach aan huis - stad Damme

Waarom je beter niet langer wacht

We weten uiteraard niet of de rentevoet voor Mijn VerbouwLening in 2025 zal verlagen, verhogen of gelijk blijven. Maar het is niet altijd slim om volgend jaar af te wachten in de hoop dat de rentevoet voor Mijn VerbouwLening dan lager zal zijn. De premiepercentages voor Mijn VerbouwPremie voor de lage en middeninkomens verminderen namelijk vanaf 2025. De lage inkomens krijgen dan niet langer een premie tot 50 procent van de factuur maar tot 35 procent. De middelste inkomens krijgen dan nog tot 25 procent in plaats van tot 35 procent.

Wat zijn de gevolgen van de lagere premiepercentages vanaf 2025? Dat tonen we met een voorbeeld. Je kan een Mijn Verbouwpremie krijgen voor de vernieuwing van glas en buitenschrijnwerk van ramen en deuren. Je krijgt voor ramen en deuren geen premie voor het (eventuele) gedeelte van de factuur boven 11 000 euro (excl. btw).

De premie bedraagt in 2024 maximaal  5 500 euro voor de lage inkomenscategorie en maximaal 3 850 euro voor de middelste inkomenscategorie. In 2025 zal de premie voor de lage inkomenscategorie maximaal 2 850 euro bedragen en 2 750 euro voor de middelste inkomenscategorie.

Oorspronkelijk zouden de premiepercentages al verminderen vanaf 2024 maar de verlaging is een jaar uitgesteld. Je rekent best niet op verder uitstel. Je kan dus maar beter snel een aannemer zoeken en ervoor zorgen dat je voor eind 2024 een eindfactuur hebt zodat je nog dit jaar de hoogste premie kan aanvragen.

Je krijgt voor de vernieuwing van ramen en deuren geen premie voor het (eventuele) gedeelte van de factuur boven 11 000 euro (excl. btw) maar je kan wel een Mijn VerbouwLening krijgen voor het volledige factuurbedrag.

Nog even je aandacht

Opgepast: geld lenen kost ook geld. Het is dus een goed idee om de lening te gebruiken voor maatregelen waarmee je meer geld bespaart op je energiefactuur dan wat je betaalt aan rente op de lening.

We gaven een samenvatting van de voorwaarden voor de lening. De volledige voorwaarden vind je op www.vlaanderen.be/lenen-voor-een-woning/mijn-verbouwlening

(de tekst is laatst aangepast op 28 februari 2024)

Gepubliceerd op zaterdag 24 februari 2024
energie verwarming

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina