naar top

Herita wordt beheerder van het historische Sint-Janshospitaal in Damme

De komende drie jaar zal erfgoedorganisatie Herita het beheer van het historische Sint-Janshospitaal in Damme op zich nemen. Na onder meer Fort Napoleon in Oostende, Kasteel Beauvoorde in Veurne, Kasteel van Laarne en de molen van Hoeke, landt Herita nu ook in het historisch hart van Damme.

Herita bouwt verder op het werk van het Stadslab NEST en doopt de site om tot Herita Erfgoedlab Damme. De toekomstige tijdelijke invullingen zullen steeds vertrekken vanuit de site en de verhalen die onlosmakelijk aan het Sint-Janshospitaal verbonden zijn. Herita zal tegelijk ook scenario’s ontwikkelen voor de definitieve invulling van de site. 

Als National Trust van Vlaanderen beheert en restaureert Herita historische plekken in Vlaanderen. Met het Sint-Janshospitaal in Damme komt daar nu een historisch erg belangrijke site bij. Herita wil de komende drie jaar gebruiken om te onderzoeken hoe de site best ontsloten kan worden en welke restauratiewerken daarbij nodig zijn. 

Om het beheer in goede banen te leiden stelt Herita een lokale coördinator aan. Samen met ervaren collega’s en in nauw overleg met de Stad Damme zal Herita zorgen voor een aantrekkelijke programmatie zodat een breed publiek zijn weg vindt naar het Sint-Janshospitaal. “Herita is een echte aanwinst voor Damme en is de juiste beheerder voor deze historische site”, stelt burgemeester Joachim Coens. 

Kennismakingsdag op 24 april

Op woensdag 24 april organiseert Herita een kennismakingsdag op de site. De kennismakingsdag richt zich tot iedereen met een hart voor erfgoed, voor het Sint-Janshospitaal en voor Damme. “We willen de Dammenaren meenemen in het verhaal dat we voor de site aan het schrijven zijn. Lokale ondernemers, horeca-uitbaters, geïnteresseerden van alle slag en mensen die graag de handen uit de mouwen steken, zijn meer dan welkom. We blazen de site nieuwe leven in en staan te popelen om Herita’s visie uit te dragen in Damme”, besluit Dieter Depraetere, coördinator Herita Erfgoedlab Damme. 

Tijdens de kennismakingsdag op 24 april onthult Herita meteen ook het zomerprogramma. Vooraf inschrijven is verplicht.

Inschrijven

Gepubliceerd op donderdag 11 april 2024