naar top

Fotograaf Carl De Keyzer eerste gast in Herita Erfgoedlab

Meer dan honderd nieuwsgierigen komen vandaag in het historsiche Sint-Janshospitaal kennis maken met erfgoedorganisatie Herita, haar werking en de plannen met de site. Belgisch magnumfotograaf Carl De Keyzer met zijn fototentoonstelling 'Moments before the Flood' is eerste gast in Herita Erfgoedlab.

Erfgoedorganisatie Herita, de beheerder van het Sint-Janshospitaal, strikt niemand minder dan Belgisch magnumfotograaf Carl De Keyzer en zijn fototentoonstelling ‘Moments before the flood’ in het Sint-Janshospitaal in Damme. De Keyzer reisde in de periode 2007-2011 zo'n 125.000 kilometer langs de Europese kustlijn. De beelden die hij tijdens deze reis maakte zijn vanaf 29 juni te zien als triptieken in het Sint-Janshospitaal. 

Meer dan honderd nieuwsgierigen komen vandaag in het historsiche Sint-Janshospitaal kennis maken met erfgoedorganisatie Herita, haar werking en de plannen met de site. Naast de indrukwekkende tentoonstelling 'Moments before the Flood', zal er in de tuinen een pop-up minigolf neerstrijken en zal Herita samen met creatieve makers de historische Margharetavleugel een nieuwe invulling geven.

"We zijn blij dat de Vlaamse erfgoedorganisatie Herita onze site in Damme zal uitbaten. De bijzondere en historische site van het hospitaal krijgt zo een partner met kennis van erfgoed en publiekswerking. Het eerste jaarprogamma zal er zeker in slagen om, helemaal in lijn met ons Cittaslowlabel, Dammenaars en bezoekers hun weg te doen vinden naar het Erfgoedlab", aldus Joachim Coens.

Fototentoonstelling

Vanaf 29 juni kunnen bezoekers in het Sint-Janshospitaal genieten van indrukwekkende beelden van Belgisch topfotgraaf Carl De Keyzer. “De geschiedenis van Damme en van het Sint-Janshospitaal zijn sterk verweven met de relatie tussen mens en zee. Het is die relatie die als rode draad door de beelden loopt", zegt De Keyzer. De beelden zullen als triptieken opgesteld zijn in verschillende ruimtes van het voormalige hospitaal. Unieke beelden in een uniek kader.

Te gast

Sinds begin dit jaar is Herita, de National Trust van Vlaanderen, beheerder van het Sint-Janshospitaal. De organisatie bouwt verder op het werk van NEST Stadslab Damme en werkt nauw samen met de Stad Damme. “De fototentoonstelling is een eerste experiment in dit Erfgoedlab. We zoeken samen met de Stad naar een ideale formule om het beheer van deze site permanent over te nemen”, zegt algemeen directeur van Herita Matthias Francken. "Voor we een definitieve invulling aan de site geven, willen we experimenteren met verschillende gasten. Ik ben dan ook verheugd dat de eerste gast meteen een ronkende naam is. Over de toekomstige gasten vertellen we binnenkort meer", besluit Francken.

Praktisch

Moments before the flood’ is van 29 juni tot en met 29 september te gast in het Sint-Janshospitaal. De tentoonstelling zal elke dag, met uitzondering van dinsdag, geopend zijn van 11.00u tot 18.00u. Een ticket kost €8, inwoners van Damme genieten korting. Leden van Herita bezoeken de expo gratis.

Meer info en tickets zijn binnenkort beschikbaar via www.erfgoedlabdamme.be.

Gepubliceerd op woensdag 24 april 2024