naar top

Verdelging van Aziatische hoornaars en wespen

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een exotische wespensoort die sinds 2019 in onze streek voorkomt. De soort dringt honingbijenkasten binnen en rooft volledige nesten leeg.

Omdat hij hier geen natuurlijke vijanden heeft, is hij een bedreiging voor onze biodiversiteit en landbouw. Om de opmars van deze invasieve exoot tegen te gaan, moeten de nesten vernietigd worden.

De volgende maanden moeten we extra waakzaam zijn. Enkel de koningin van de Aziatische hoornaar overleeft de winter. Je herkent haar aan het grote zwarte lichaam, gele tippen aan de zwarte poten en de gele band op het achterlijf. Van april tot juni bouwt de koningin een lichtbruin, bolvorming nest met houtvezels. Je vindt het meestal aan een horizontaal oppervlak dat beschut is tegen regen en wind zoals een overkapping, afdak, veranda of carport. Voorjaarsnesten bevinden zich op maximum enkele meter hoogte en kunnen de grootte van een volleybal hebben.

Zie je een Aziatische hoornaar of ontdek je een nest, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Je kan hier ook een verdelging aanvragen. Let wel op! De Aziatische hoornaar beschermt zijn nest. Houd meerdere meters afstand.

Wespen verdelgen

Naast de Aziatische hoornaar kunnen wespen soms vervelende tafelgasten zijn tijdens de zomermaanden.

De brandweer verwijdert enkel wespennesten die een gevaar vormen voor de mens. Wespennesten hoog in bomen bijvoorbeeld, ver verwijderd van de burger(s), verdelgt ze niet. Zo wil ze haar ploegen beschikbaar houden voor urgente interventies.
De brandweer maakt ook geen onderscheid tussen de gewone wesp, de Europese hoornaar of Aziatische hoornaar.

Wil je toch een wespennest verdelgen dat niet meteen een gevaar vormt voor de mens? Dan kan je een privéverdelger inschakelen. Ga daarvoor naar de website

www.wespennest.vlaanderen

Gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2024
Campagnebeeld

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina