naar top

Aanleg nieuwe ondergrondse 150kV hoogspanningslijn

In opdracht van Elia wordt een nieuwe ondergrondse hoogspanningslijn aangelegd over het grondgebied van Moerkerke en Vivenkapelle. De kabel wordt onder bestaande wegen gelegd. De werken zouden eind 2019 klaar zijn maar liepen vertraging op. De nieuwe streefdatum is begin maart 2020.

De nieuwe ondergrondse kabel vervangt de noordelijke bovengrondse 150kV-leiding van Brugge naar Maldegem die eind 2018 wordt afgebroken. Het gaat om een onderdeel van het grotere Stevin-project. 

De kabel wordt onder de bestaande wegen aangebracht. Hiervoor moet een drie meter diepe sleuf worden gegraven. De werken starten in september 2018 nabij de grens met Maldegem en duren tot eind 2019. 

Planning

 • oktober-december 2018: Engelsestraat, Leestjesstraat en Brieversweg
  In de Brieversweg zal er altijd doorgaand verkeer mogelijk zijn behalve bij het plaatsen van de wachtbuizen.
 • januari-april 2019: Sareptastraat en Weststraat
  In de Weststraat zijn al wachtbuizen aangebracht onder de vernieuwde weg. Er worden enkel twee putten gemaakt om de kabel te verbinden. Doorgaand verkeer blijft altijd mogelijk over 1 rijvak. 
 • augustus 2019-maart 2020: Legeweg (Wonderjaar tot grondgebied Brugge)
  Het fietsverkeer wordt omgeleid via de Moerkerkesteenweg, Bradericplein en Weststraat. 
  • Het fietsverkeer kan sinds 19 december 2019 opnieuw door tussen Moerkerke (Wonderjaar) en de Vivensteenweg. Bij gunstig weer zal in het voorjaar nog een toplaag asfalt worden gegoten. Dit werk zal 1 dag in beslag nemen. 

Sijsele

Na de ingebruikname van deze ondergrondse 150kV-lijn en de nieuwe 380kV-lijn zal de bovengrondse 150kV-lijn die boven het centrum van Sijsele loopt worden afgebroken. 

Gepubliceerd op woensdag 05 september 2018