naar top

Het EPC+ vanaf 2019

Een EnergiePrestatieCertificaat (EPC) is verplicht voor woningen en appartementen die te koop of te huur worden aangeboden. Vanaf januari 2019 is een grondige uitbreiding tot een EPC+ gepland.

Sinds 2008 is het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop worden aangeboden. Later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het gebouw.

Nu is het EPC al goed ingeburgerd en zijn al meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand. De Vlaamse overheid werkt aan een grondige uitbreiding van het EPC. Het nieuwe EPC+ gaat van start in januari 2019. Het vernieuwde EPC wil nog meer bewustmaken, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.

Wat verandert er?

Op het nieuwe EPC zal een label verschijnen, van A+ (voor een woning die meer energie produceert dan verbruikt) tot F (een zeer energieverslindende woning). Daardoor zal iemand die wil kopen of huren makkelijker de energieprestatie van de woning of het appartement kunnen inschatten.

Daarnaast worden de aanbevelingen grondig uitgebreid, overzichtelijk weergegeven en aangevuld met een kostenindicatie. Dit zal de potentiële koper/huurder op een snelle en eenvoudige manier inzicht geven in wat er nog moet gebeuren om de woning energetisch in orde te maken en wat dat ongeveer zal kosten. Ook zal er technische informatie terug te vinden zijn op het nieuwe EPC.

Bekijk hier een EPC+

Wat moet je doen als je een woning wil te koop of te huur stellen?

Zolang je over een geldig EPC beschikt, hoef je geen nieuw EPC te laten opmaken. Het oude EPC blijft in ieder geval tien jaar geldig. Als je vanaf januari 2019 een EPC laat opmaken dan zal dit automatisch het vernieuwde EPC zijn.

Heb je geen (nog geldig) EPC dan moet je contact nemen met een erkende energiedeskundige type A. Die zal de woning inspecteren en een EPC opmaken met software die het Vlaams Energieagentschap ter beschikking stelt. De lijst met erkende energiedeskundigen vind je hier

Waar wil de Vlaamse overheid naartoe?

Het EPC is een instrument om kopers, huurders en ook eigenaars bewust te maken van de energetische prestaties van hun woning, appartement, … Met het vernieuwde EPC wil de overheid hier nog meer op inzetten want uiteindelijk willen we in Vlaanderen tegen 2050 een energiezuinig gebouwenpark! Op het nieuwe EPC zal je zien in welke mate jouw woning al voldoet aan de langetermijndoelstelling die voor de energieprestatie van het Vlaamse woningenbestand is vastgesteld. De Vlaamse regering heeft namelijk met het Renovatiepact de ambitie om tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een energetisch goed presterende nieuwbouwwoning van 2017.

Op het EPC+ wordt deze doelstelling verduidelijkt. Deze doelstelling is momenteel nog niet verplicht maar door er nu al rekening mee te houden geniet je van een lagere energiefactuur, een verhoogd comfort en maak je jouw woning klaar voor de toekomst.

Lees hier meer over het EPC 

Gepubliceerd op dinsdag 09 oktober 2018
EPCplus

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina