naar top

Nieuwe laadpaal voor elektrische auto's in Moerkerke

Elektrisch rijden is leuk en comfortabel maar men moet ook buitenshuis kunnen laden als dat nodig is. Met extra laadpalen halen we dus een belangrijke drempel weg.

Tussen 2017 en 2020 installeren de Vlaamse steden en gemeenten 2 500 nieuwe publieke laadpalen. Meestal werken ze daarvoor samen met netbeheerder Fluvius.

Na een eerste Damse landpaal in 2017 op de parkeerplaats Damme-oost (Oude Sluissedijk) staat er sinds kort ook een laadpaal in de Vissersstraat, op het parkeerterrein tussen het Administratief Centrum Moerkerke en sportpark Meuleweg.

Zowel volledig elektrische auto’s als stekkerhybrides kunnen er 24/7 terecht. Er zijn twee voorbehouden parkeerplaatsen, want de laadpaal heeft twee laadpunten. Twee auto’s kunnen er terzelfdertijd opladen. Hier vind je meer info over deze laadpaal.

De laadsnelheid hangt af van het type en merk auto, maar dergelijke gewone laadpalen zijn niet bedoeld om onderweg vlug even bij te laden. Dat kan wel aan snelladers die vaak langs of in de buurt van autosnelwegen te vinden zijn. De gewone laadpalen zijn bedoeld om de auto op te laden terwijl de bestuurder iets doet in de buurt. In Moerkerke kan de bestuurder bijvoorbeeld gaan sporten, een sportwedstrijd bijwonen of kan hij langsgaan in het administratief centrum. Maar hij kan natuurlijk ook naar het dorpscentrum wandelen, dat is enkele honderden meter ver.

Meer laadpalen dan je denkt

Even een mogelijk misverstand uit de weg ruimen: er zijn in Vlaanderen volgens recente cijfers al meer dan 2 400 publieke laadpunten. Dat is veel in verhouding tot het aantal elektrische auto’s. De kans is voorlopig klein dat iemand niet kan laden als hij aan een laadpaal komt. Misschien kan er af en toe een probleem zijn als een bestuurder van een gewone auto het parkeerverbod negeert. Je wacht dus best niet met laden tot de batterij bijna leeg is.

(Meestal) niet voor Dammenaars

Het spreekt vanzelf dat de laadpalen op ons grondgebied vooral bedoeld zijn voor bestuurders die van ver komen. Maar de nieuwe laadpaal is ook een oplossing voor Moerkerkenaars die dichtbij wonen en niet thuis kunnen laden.

Er is nog een andere mogelijkheid als je verderaf woont. Rijd je met een 100 procent elektrische auto maar heb je geen eigen garage of oprit en woon je op meer dan 500 meter afstand van een laadpaal dan kan je hier kosteloos een laadpaal in je buurt aanvragen. Je kunt ook laten nagaan of je in aanmerking komt voor een bijkomende publieke laadpaal nog voor je een elektrische auto koopt.

Toekomstplannen

In 2020 plaatst de netbeheerder een derde publieke laadpaal op Dams grondgebied. Dat zal meer dan nodig zijn voor de vloedgolf elektrische auto’s die op komst is. Nu al staat namelijk vast dat de meeste autobouwers ten laatste in 2020 uitpakken met nieuwe elektrische modellen. Dat doen ze om de gemiddelde CO2-uitstoot van hun autogroep naar beneden te halen en zo te voldoen aan de strengere Europese uitstootnormen voor het broeikasgas CO2. Daarmee vermijden de constructeurs hoge boetes. Eindelijk zullen meer mensen dus binnenkort elektrisch rijden. Dat is goed voor een betere luchtkwaliteit en een van de vele noodzakelijke stappen om de klimaatdoelstellingen te halen.

Gepubliceerd op maandag 22 oktober 2018
laadpaal ACM

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina