naar top

Snelladers voor elektrische auto's - wat is er en wat komt er?

In Vlaanderen zijn er al veel gewone laadpalen voor elektrische auto’s. Dagelijks komen er nog bij. Maar hoe vordert de bouw van snelladers?

Er zijn in Vlaanderen al meer dan 2 400 publieke laadpunten met een vermogen kleiner of gelijk aan 22 kW. Deze laadpunten zijn geschikt om een elektrische auto of een stekkerhybride bij te laden terwijl je bezig bent op je bestemming.

Gelukkig zijn er in Vlaanderen ook snelladers om onderweg bij te laden. De publieke snelladers staan op 44 locaties, vooral langs of dichtbij autosnelwegen. Meestal staat er één snellader (met drie laadkabels), soms staan er twee. De meeste volledig elektrische auto’s kunnen aan een snellader van 50 kW in minder dan een half uur opladen tot de batterij voor 60 à 80 procent geladen is. Daarna gaat het opladen geleidelijk langzamer.

In Nederland zijn de snellaadstations van het bedrijf Fastned een begrip. Nog voor eind 2020 bouwt Fastned nieuwe laadstations op 25 locaties langs de hoofdsnelwegen in Vlaanderen. Elk snellaadstation krijgt 2 tot 3 snelladers met een vermogen tussen de 50 en 175 kW. Sommige recente auto’s hebben al een hoger laadvermogen dan 50 kW. Andere auto’s kunnen wel laden aan een snellader van 175 kW maar ze zullen daarom niet sneller laden dan aan een snellader van 50 kW. Fastned bouwt op 4 extra locaties laadstations voor elektrische taxi’s.

Ook PitPoint wordt hier actief. Het bedrijf bouwt voor eind 2020 1 snellader en 2 ultra snelladers in Vlaanderen.

Je kunt de toekomstige locaties van Fastned en van PitPoint vinden op het kaartje op www.benefic.eu/projecten. Je ziet er dat Fastned neerstrijkt in Oostkamp.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft in Vlaanderen Superchargers op 7 locaties. Dat is een onderdeel van een Europees netwerk van laadstations om de auto’s van het eigen merk zeer snel op te laden. Op elke locatie staan er meerdere Superchargers.

BMW, Daimler, Ford en het Volkswagenconcern (met onder meer Audi en Porsche) hebben samen IONITY opgericht. IONITY wil in ijltempo eigen laadstations bouwen. Op 400 plaatsen in Europa komen er tot 6 laadpunten. Bedoeling is dat een bestuurder langs het hoofdsnelwegennet om de 120 kilometer ultrasnel kan laden. Daarmee gaat IONITY de concurrentie aan met het Supercharger netwerk van Tesla. IONITY is, met laders van 350 kW, klaar voor auto’s die nog sneller laden dan wat tegenwoordig al kan. Even de benen strekken terwijl men laadt, meer tijd is er niet nodig. Ook auto’s van andere merken kunnen bij een IONITY laadstation terecht voor zover ze gebruikmaken van CCS (Combined Charging System). Auto’s met het Japanse laadsysteem CHAdeMo vallen uit de boot. In ons land bouwt IONITY zijn eerste laadstation in Bierset. Meer locaties in Europa vind je op de website van IONITY

Er verschijnen ook steeds vaker laadpalen bij winkels, horeca en autoverkopers. Bij sommige Nissan garages kan men gratis snelladen. Bij sommige vestigingen van de winkelketen Lidl kunnen klanten tijdens de openingsuren gratis snelladen. Je kunt de laders van Lidl niet vinden op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be maar wel op  https://nl.chargemap.com

 

Nawoord 

In de pers verschijnen vaak verouderde cijfers over het aantal laadpalen in Vlaanderen. Zelfs de gespecialiseerde autopers slaagt er niet in juiste cijfers te brengen. Onze cijfers over het aantal laadpunten en het aantal locaties voor snelladers zijn ons rond half oktober 2018 rechtstreeks meegedeeld door de Vlaamse overheid en door Fastned.

 

Gepubliceerd op maandag 22 oktober 2018
Fastned laadstation

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina