Mooiste bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen

De tuin van de stedelijke bibliotheek in Sijsele moet in 2019 de titel van Mooiste bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen krijgen. De tuin ondergaat daarom de volgende maanden een grondige vernieuwing. Er komen bijenvriendelijke planten, bomen en installaties bij. De bezoeker zal ook zelf inspiratie kunnen opdoen om zijn of haar tuin bijenvriendelijker in te richten. De opening van de vernieuwde bijentuin vindt plaats op zondag 19 mei 2019 tijdens het gratis evenement Biebabeloela.

De verkiezing van de Mooiste bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen is een initiatief van de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) en het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Uitdager is de Oost-Vlaamse gemeente Beveren. Stad Damme kan rekenen op het peterschap van inwoner, chocolatier en imker Dominique Persoone.

Stad Damme wil zich profileren als een onthaaste stad. Dat is een stad met aandacht voor de menselijke schaal, duurzaamheid en een kwaliteitsvolle omgeving. De bijenvolkjes allerhande leveren een belangrijke bijdrage om het doel te bereiken. Daarom startte de stad in het verleden met de campagne Bijdankt!. Nu gaat Damme nog een stapje verder en legt een tuin van 0,85 hectare aan die op en top bijenvriendelijk zal zijn.

De tuin zal een educatieve en inspirerende waarde hebben. Ze zal vol staan met beplanting waar de bij van houdt. Daarnaast moet het een ontmoetingstuin worden. Zo zullen er onder meer speelnatuur en een picknickzone zijn. Door het bibgebouw te integreren zullen ook mensen met een stadstuintje inspiratie kunnen opdoen. Met kleine aanpassingen en initiatieven kunnen ook zijn hun plek bijenvriendelijk maken.

De stedelijke Groendienst bouwt de hele site sinds eind februari stap voor stap op. Voor de medewerkers is het een motiverende opdracht waarmee ze veel respect bij de burger zullen verdienen.

Inrichting

De bijenvriendelijke tuin huisvest drie bijenkasten op zichtbare afstand voor het publiek. In de buurt van de kasten achteraan op het terrein wordt een waterloop aangelegd. Oeverbeplanting maakt de zone veilig en fleurig. De afscherming van het naastgelegen sportpark met bomen en een groenscherm wordt nog versterkt met bloeiende struiken met een hoog pollen- en nectargehalte. De afsluiting van de parking wordt gecreëerd met leifruit en een rozenborder.

Op het terrein worden twee nieuwe bloemenweiden aangelegd door verschillende aanlegwijzen toe te passen. In een natte zone werd in het voorjaar een bomenrij aangeplant met oude en nieuwe knotwilgen. Ertussen zal een kastanjehouten vlonderpad kronkelen. Op de droogste stukken tuin kunnen de bijen genieten van een graveltuin. Ook in de schaduwrijke zones bloeien bijenplanten.

In samenwerking met de land- en tuinbouwschool L.T.I. Oedelem komt er een border met vaste planten en eetbaar groen. De speelnatuur wordt aangelegd in samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland en bevat allerlei spelprikkels met bijen-knipogen. Hiermee moet de tuin extra aantrekkelijk zijn voor gezinnen met kinderen.

Er komen in de tuin ook nieuwe struiken en bomen, waaronder een meerstammige linde. Door bewust te kiezen voor verschillende bloeiperiodes biedt de tuin een lange voedselvoorziening voor de aanwezige bijen.

De muren van het bibliotheekgebouw zijn het decor voor verticale tuinmogelijkheden. Elders op het terrein staan stapelmuurtjes met geïntegreerde bijenhotelletjes en rotsplanten. De muurtjes beschutten niet enkel tegen de wind maar herbergen ook diverse soorten nuttige bijen en hommels.

Biebabeloela

Het feest naar aanleiding van de opening van de bijentuin, Biebabeloela, zal gepaard gaan met workshops en rondleidingen, een productenmarkt, speelplezier en muzikale omkadering door Campo Solar. Blokkeer alvast zondagnamiddag 19 mei 2019 in uw agenda. De toegang is gratis.

Naar aanleiding van Biebabeloela wordt een begeleide fietstocht georganiseerd langs enkele bijenvriendelijke plaatsen in de stad. De fietstocht van 23 kilometer zal de hele zomer worden gepromoot door Visit Damme.