Cittaslow

Damme wil in de nabije toekomst evolueren naar een onthaaste stad. Daarom hingen het stads- en OCMW-bestuur de acties in hun meerjarenplanning 2020-2025 vast aan de criteria van Cittaslow. 

Actie 4.4.1 uit het meerjarenplan luidt "Behalen en behouden van het Cittaslow-label". Eind 2021 vroeg het stadsbestuur officieel om de toetredingsprocedure op te starten. 

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit van leven voor haar inwoners, ondernemers en bezoekers. 

Een Cittaslow kan niet bestaan zonder de actieve bijdrage van lokale organisaties, handelaars, ambachtslui, landbouwers, scholen, verenigingen, enz. Het hoofddoel is de gemeenschapsgeest in stand te houden en tegelijkertijd kennis over te dragen aan de nieuwe generaties om hen bewust te maken van hun cultureel erfgoed. Er is geen smart zonder slow.

Filosofie

De filosofie achter Cittaslow is de mens in een duurzame omgeving. Of het nu gaat om inwoners, bezoekers of ondernemers, door de criteria van Cittaslow toe te passen, kunnen ze leven in een kwalitatief hoogwaardig landschap en een krachtige sociale omgeving die innovatief is maar met respect voor de oorsprong, de identiteit en cultuurhistorie. Kernwoorden bij Cittaslow zijn authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar. Cittaslow en Slow City zijn synoniemen. Het project startte in Italië in 1999.

Cittaslow-manifest

Speerpunten

  • Een Cittaslow staat voor kwaliteit van leven
  • Een Cittaslow is een gemeenschap en biedt sociale cohesie
  • Een Cittaslow handhaaft en ontwikkelt waardevolle landschappen en biodiversiteit
  • Een Cittaslow handhaaft tradities en staat voor innovatie
  • Een Cittaslow stelt kwaliteit op prijs
  • Een Cittaslow geeft door middel van haar kwaliteiten betekenis aan de verhouding tussen stad en land

Uit het Cittaslow-manifest:

"We zijn op zoek naar steden waar de mensen nog nieuwsgierig zijn naar de oude tijden, steden die rijk zijn aan theaters, pleinen, cafés, werkplaatsen, restaurants en spirituele plaatsen, steden met ongerepte landschappen en charmante ambachtslieden waar de mensen nog in staat zijn om het langzame verloop van de seizoenen en hun echte producten te herkennen met respect voor smaak, gezondheid en spontane gewoonten ..."

"Uit de ervaring van Slow Food en Cittaslow is een nieuwe culturele en wetenschappelijke benadering geboren: van voedsel naar landbouw, van landbouw naar milieu, van milieu naar woonruimte waar het aangenaam vertoeven is. De Cittaslow staat in het middelpunt van "slow"-gebieden en een nieuw bewustzijn van burgerschap en mensenrechten."

Wereldwijd

Wereldwijd dragen momenteel 278 steden in 30 landen het officiële Slow City- of Cittaslow-label. In België zijn dat Opzullik, Edingen, Lens, Jurbeke en Estinnes in Henegouwen, Maaseik in Limburg en Chaudfontaine in Luik. Enkel gemeenten met minder dan 50.000 inwoners komen in aanmerking.  

Meer info op www.cittaslow.be en www.cittaslow.org.

Officieel Cittaslow-label

Deel deze pagina