naar top

Verplichte e-invoicing voor aankopen en overheidsopdrachten

Het lokaal bestuur Damme aanvaardt in bepaalde gevallen alleen nog elektronische facturen. Het geeft daarmee gevolg aan de Europese richtlijn 2014/55/EU, het KB van 9 maart 2022 en het KB van 4 september 2023. De laatste verplichting - voor bedragen vanaf 3.000,00 - gaat in op 1 maart 2024.

Voor wie

  • De reglementering neemt de totale geraamde waarde van een opdracht als maatstaaf. Bij lang lopende opdrachten (+1 jaar) is dat het bedrag van alle jaren opgeteld.
  • Alle bedragen zijn exclusief btw.
Vanaf 1 november 2022

Voor overheidsopdrachten bekend gemaakt vanaf 1 november 2022

voor werken hoger geraamd dan 5.382.000,00 euro of

voor leveringen en diensten hoger geraamd dan 215.000,00 euro.

Vanaf 1 mei 2023

Voor overheidsopdrachten met een geraamd bedrag hoger dan 30.000,00 euro

Vanaf 1 maart 2024

Voor overheidsopdrachten met een geraamd bedrag hoger dan 3.000,00 euro. 

Wat

Het systeem van elektronisch factureren gaat verder dan het bezorgen van een factuur. PDF-facturen kan je niet automatisch verwerken. Daarom zijn PDF-facturen niet hetzelfde als e-facturen!  

Het Vlaamse als het federale bestuursniveau en ook het lokaal bestuur Damme, aanvaarden enkel nog facturen in XML-formaat die voldoen aan de Europese Peppol-standaard en aangeleverd worden via het Peppol-netwerk. Dit biedt voordelen voor zowel de leverancier als het lokaal bestuur. Zo is de doorlooptijd van de afhandeling bij een e-factuur gemiddeld 10 dagen korter. E-facturen leiden door hun opmaak ook minder tot discussie. 

Een e-factuur is een XML-factuur die voldoet aan de Europese norm (PEPPOL, versie 2 of 3) en die aangeleverd wordt volgens de Peppol afspraken. Dergelijke e-factuur laat een verregaande interoperabiliteit toe en effent de weg naar een doorgedreven automatisering.

Ondernemingen en leveranciers kunnen gespecialiseerde software aanschaffen of gebruik maken van het gratis Mercurius-portaal. Via dit portaal kunnen zij hun factuurgegevens invoeren en bezorgen aan de aanbestedende overheid. 

Met welk systeem werkt jouw bedrijf nu?

Klik op onderstaande link en ontdek hoe je kan overstappen naar elektronische facturen.

Heb je nog geen toepassing om e-facturen te maken? Dan kan je gebruik maken van het Mercuriusportaal van de overheid.

Meer informatie over Mercurius en Peppol

Gepubliceerd op vrijdag 01 maart 2024
Peppol

Openingsuren & contact

Financiële dienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 30
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina