naar top

Voor wie zijn nieuwe zonnepanelen interessant?

Nieuwe zonnepanelen kunnen nog altijd een goede investering zijn. Ze zijn echter niet meer voor iedereen even interessant. Maar je hebt dit voor een deel wel zelf in de hand.

Nieuwe zonnepanelen zijn interessant voor grote verbruikers

Een kleine zonne-installatie is in verhouding duurder dan een grotere installatie. Recente (scherpe) prijzen bij een groepsaankoop als voorbeeld: ongeveer 3 200 euro voor een installatie van 2 kWp (kilowattpiek), 4 200 euro voor 4 kWp en 5 400 euro voor 6 kWp.

Je kunt dus de investering in zonnepanelen sneller terugverdienen als je veel panelen nodig hebt voor je verbruik.

Misschien ben je geen grote stroomverbruiker? Dat is natuurlijk prima, maar er zijn interessante mogelijkheden om je fossiele energieverbruik te vervangen door zonnestroom. Straks meer daarover.

 

Nieuwe zonnepanelen zijn interessant als je de investeringspremie krijgt

 Voor een nieuwe zonnepaneleninstallatie bij een bestaande woning kan je sinds dit jaar een Vlaamse investeringspremie  krijgen als je de panelen op het dak van het huis of van een bijgebouw legt.

Voor zonnepanelen bij een nieuwe woning krijg je geen premie. Toch kunnen zonnepanelen ook bij een nieuwe woning aantrekkelijk zijn. Zonnepanelen verlagen namelijk het E-peil van je nieuwe huis. Een zonnepanelensysteem kan dus helpen om het verplichte lage E-peil te halen (max E 30) én het verplichte minimale aandeel hernieuwbare energie. Je betaalt ook 5 jaar lang de helft minder onroerende voorheffing als je de vergunning voor de bouw van je nieuwe woning nog dit jaar aanvraagt. Je betaalt zelfs 5 jaar geen onroerende voorheffing als het E-peil niet hoger is dan E 20.

Zonnepanelen zijn echter niet noodzakelijk bij een nieuwe woning. Je kan ook met andere energiemaatregelen een laag E-peil halen en genoeg hernieuwbare energie produceren.

 

Nieuwe zonnepanelen zijn interessant als je netstroom duur betaalt

Hoe duurder de netstroom, hoe rendabeler een investering in eigen zonnepanelen.

We kunnen de redenering omkeren: zonnepanelen zijn minder interessant als je weinig betaalt voor stroom van het net. Dat is het geval als je recht hebt op het sociaal tarief.

Het sociaal tarief, ook wel de sociale maximumprijs genoemd, is een prijs voor stroom en gas die lager is dan het normale tarief. Elke leverancier moet deze prijs automatisch aanrekenen als je daar recht op hebt. Je krijgt dus bij alle leveranciers van elektriciteit en aardgas altijd de goedkoopste prijs.

De investeringspremie voor nieuwe zonnepanelen is 20 procent hoger voor beschermde afnemers maar toch zullen deze - als ze ook in de toekomst in aanmerking komen voor het sociaal tarief - hun investering minder snel terugverdienen dan wie de normale prijs betaalt voor netstroom.

 

Nieuwe zonnepanelen zijn interessant bij een hoog zelfverbruik

Vanaf dit jaar bepaalt vooral het zelfverbruik of nieuwe zonnepanelen een aantrekkelijke investering zijn. Want hoe meer je verbruik samenvalt met de periodes waarin jouw zonnepanelen elektriciteit produceren, hoe minder elektriciteit je moet afnemen van het net en hoe beter voor je portemonnee. 

Zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit. Het komt er dus vooral op aan dat je stroom overdag verbruikt. De stroomproductie is uiteraard het hoogst bij een stralend zon, maar ook bij (lichte) bewolking leveren de panelen behoorlijk veel.

 

Het is makkelijker om stroom te verbruiken op het moment dat de zonnepanelen aan het werk zijn als je een job hebt buiten de normale uren overdag of als je regelmatig thuiswerkt of een deeltijdse baan hebt. Niet ’s avonds maar ’s middags koken op een elektrisch fornuis kan een groot verschil maken als je panelen op het zuiden gericht zijn. Andere grote huishoudelijke verbruikers zijn: droogkast, vaatwasser, wasmachine (in die volgorde). Een elektrische boiler (of de zuinige versie: de warmtepompboiler) is een grote verbruiker en kan je instellen zodat hij alleen werkt als de zonnepanelen meest produceren.

Een hoog zelfverbruik is makkelijker als je je niet lang of vaak op reis gaat. Je kiest eigenlijk ook beter voor een wintersportvakantie dan voor een zomerse strandvakantie (maar neem dit niet als een ernstig bedoeld advies!).

 

Nieuwe zonnepanelen zijn interessant als je elektrisch autorijdt en overdag thuis oplaadt

De beste oplossing voor een hoog zelfverbruik is een batterij die de elektriciteit van je zonnepanelen kan bufferen voor later gebruik. In de batterij van een doorsnee elektrische auto kan je wel 10 keer zoveel elektriciteit opslaan als in een gemiddelde thuisbatterij. De wonderoplossing voor zeer rendabele zonnepanelen bestaat dus. Dat is niet een thuisbatterij (lees daarover ons artikel van vorige maand) maar wél een ‘batterij op wielen’. Er is één voorwaarde: je moet zoveel mogelijk de batterij van een elektrische auto thuis en overdag opladen.

Met een elektrische auto heb je natuurlijk meer zonnepanelen nodig, maar we hebben al aangetoond dat de extra investering voor een grotere zonne-installatie beperkt is. Als je voor je huishoudelijke verbruik een installatie van 4 kWp nodig hebt dan zal je met 6 kWp al genoeg extra stroom produceren om jaarlijks 8 000 tot 12 000 elektrische kilometers te rijden (afhankelijk van de auto en van je rijstijl). Je betaalt maar 1 200 euro extra voor je grotere zonnepaneleninstallatie en krijgt ook 300 euro investeringspremie als je de panelen legt op een bestaande woning. Je betaalt dus slechts één keer 900 euro om tot 25 jaar lang 8 000 tot 12 000 elektrische kilometers te rijden. Vergelijk dat maar eens met wat je uitgeeft aan brandstof voor een klassieke auto!

Je kan het makkelijkst veel zonnestroom in de batterij van een elektrische auto opslaan als je een slim laadpunt gebruikt. Zo’n slim laadpunt kan communiceren met je zonnepanelen zodat je niet meer stroom aan de auto voedt dan de panelen op dat moment opwekken. Het past ook de laadsnelheid automatisch aan het andere stroomverbruik in huis aan. Een slimme laadpaal of wandlader kost je enkele honderden euro’s meer dan een gewone maar die verdien je snel terug.

Je bent te weinig thuis om overdag genoeg op te laden? Die vrees is niet ongegrond als je veel kilometers rijdt en elke dag met de auto naar het werk rijdt en ook in het weekend vaak de auto gebruikt. Maar je hoeft natuurlijk niet zelf thuis te zijn om je auto op te laden, het volstaat dat de auto er is. Opladen doe je uiteraard best op een zonnige dag. De meest zonnige dag van de week is misschien ook geschikt om eens met de fiets naar het werk te rijden? Of je kan eens samen in de auto met een collega?

Hoeveel kan je opladen tijdens zo’n werkdag? Om een idee te geven: een uur opladen aan 7,2 kW (32 Ampère x 230 Volt) volstaat voor minstens 40 kilometer rijden met een zuinige elektrische auto. Natuurlijk zal alleen een al wat grotere zonne-installatie van ten minste 6 kWp (met zuidgerichte panelen) rond de middag van een stralende dag zoveel kunnen leveren. Een slim laadpunt zal bovendien minder stroom voeden aan de batterij als het bewolkt is. Daardoor neemt de laadtijd uiteraard wel toe.

Ga je ervan uit dat je de helft van je autokilometers op zonnestroom zal rijden? Dan volstaat een 2 kWp grotere installatie als je jaarlijks 16 000 tot 24 000 kilometers rijdt.

 

Nieuwe zonnepanelen zijn soms interessant als je ze combineert met een dynamisch elektriciteitscontract

 Met een dynamisch elektriciteitscontract kan je misschien extra voordeel doen met zonnepanelen die niet naar het zuiden gericht zijn.

Engie biedt sinds kort als eerste stroomleverancier een dynamisch elektriciteitscontract aan. Andere leveranciers zullen binnenkort volgen. Met een dynamisch contract wordt het deel van de factuur dat rechtstreeks met het stroomverbruik te maken heeft (en dus niet met taksen en heffingen) per uur verrekend, aan de prijs van dat uur. De prijs van elektriciteit schommelt in de loop van de dag, afhankelijk van vraag en aanbod op de beurzen waarop de leveranciers stroom kopen voor de dag daarna. Bij een overaanbod kan de prijs zelfs negatief zijn. Op een zonnige en winderige zon- of feestdag kan je geld krijgen om stroom te verbruiken! Engie publiceert dagelijks om 14 uur de uurtarieven van de volgende dag op zijn website.

Typisch is tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends de goedkoopste periode. Zo’n dynamisch contract kan interessant zijn als je een zeer groot verbruik hebt dat je niet systematisch kan plannen in de dagen en uren dat je zonnepanelen veel produceren. Dat is bijvoorbeeld het geval als je wel een elektrische auto hebt maar te weinig overdag thuis kan opladen. Het kan ook als je verwarmt met een warmtepomp. Die verbruikt immers vooral stroom in de doorgaans donkere winter. Kies daarom een warmtepomp die je kan programmeren om te werken in de voordelige uren.

Je kan in een dynamisch contract beter zo weinig mogelijk stroom van het net nemen als het elektriciteitsverbruik piekt en netstroom duur is. Dat is tussen 7 en 12 uur maar vooral na 17 uur als veel mensen na hun dagtaak thuiskomen en gaan koken, wassen, strijken, enzovoort. Op het (zuid)westen gerichte panelen of een oost-west opstelling kunnen daarom interessant zijn in combinatie met een dynamisch elektriciteitscontract.

Als je niet alleen een dynamisch afnamecontract sluit maar ook een dynamisch terugleveringscontract kan je de overtollige zonnestroom van niet op het zuiden gerichte panelen aan een betere prijs verkopen.

Helaas brengen (zuid)west gerichte zonnepanelen geen soelaas op korte winterdagen, als de stroomprijzen ’s avonds hun hoogte jaarpieken bereiken. Je moet dus goed je eigen verbruiksgedrag kennen voordat je eventueel kiest voor een dynamisch elektriciteitscontract. In de toekomst wordt het eenvoudiger. Slimme energiebeheerssystemen die je aansluit op de gebruikerspoort van de digitale meter zullen het mogelijk maken om je verbruik automatisch aan te sturen op basis van de energieprijs.

 

Nieuwe zonnepanelen zijn interessant zodra je met pensioen gaat (?)

Brengen nieuwe zonnepanelen het meest op als je met pensioen bent? In elk geval kan je dan makkelijker overdag de huishoudelijke elektrische toestellen gebruiken en de elektrische auto opladen. Maar is het daarom een goed idee om zolang te wachten? De Vlaamse investeringspremie daalt elk jaar en dooft uit na 2024. Zal de aanschafprijs voor zonnepanelen na 2024 al genoeg gedaald zal zijn zodat nieuwe panelen nog aantrekkelijk zijn? Bovendien krijg je bij de bank al jaren nauwelijks intrest op je spaargeld. Je investeert je geld beter in zonnepanelen.

Je kan het natuurlijk ook anders bekijken: niet alleen geld is belangrijk. Een toename aan propere hernieuwbare energie is toch wat telt? Je krijgt er een goed gevoel bij. Dat is onbetaalbaar.

Blijven twijfelen loont zeker niet. Het is een illusie dat je het rendement van je toekomstige installatie vooraf nauwkeurig kan berekenen. Daarvoor zou je niet alleen de exacte levensduur van je zonnepanelen en de omvormer moeten kennen maar ook de toekomstige prijs van netstroom. Dat laatste is koffiedik kijken. Stijgt de elektriciteitsprijs door steeds hogere emissierechten die de producenten van fossiele stroom moeten betalen? Stijgen de prijzen door de uitstap uit kernenergie? Of wegen de dalende prijzen voor stroom uit wind en zon uiteindelijk door? En wat met de heffingen en belastingen die een groot deel van de stroomfactuur bepalen?

We weten natuurlijk wel dat de invoering van het capaciteitstarief vanaf (wellicht 1 juli) 2022 de prijs per kWh met ongeveer 20 procent zal drukken en dat het belangrijk wordt om hoge verbruikspieken te vermijden. De digitale meter zal iedere maand het kwartier nemen waarin het hoogste vermogen van het net wordt gevraagd. Het gemiddelde van je maandpieken bepaalt het jaarlijkse capaciteitstarief dat je moet betalen.

Zonnepanelen helpen om vermogenspieken overdag te temperen. Als de zonnepanelen ‘s avonds weinig of niet produceren dan kan je de grote verbruikers zoals de droogkast, de wasmachine en de vaatwasser maar beter niet gebruiken vlak voor, terwijl of direct nadat je aan het koken bent op een elektrisch fornuis. Een korte piek door een warmwaterkoker zal echter geen grote invloed hebben op het gebruikte kwartiervermogen.

Gepubliceerd op donderdag 15 april 2021
ZONNEPANELEN OP HELLEND DAK

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina