naar top

Naar een mooi zonnedak

De ene vindt zonnepanelen een hedendaags onderdeel van een dak, maar de andere vindt zonnepanelen al te zeer opvallen. Hoe kan je ervoor zorgen dat de zonnepanelen op je dak niet storen?

Met zonnepanelen kunnen we goedkope groene stroom produceren. Maar ze nemen nog altijd veel plaats in hoewel het vermogen per paneel sterk toegenomen is. Gelukkig kunnen ze terecht op onze daken. Zo hoeven we geen (open) ruimte in te nemen.

Wil je thuis zorgen voor je eigen zonnestroom zonder dat de panelen storen?

Je kan eventueel kiezen voor dakpannen met ingebouwde cellen. En misschien hoeven klassieke zonnepanelen niet op het dak van je woning maar kunnen ze – minder zichtbaar – op het dak van een bijgebouw?

Het hellend dak aan de achterzijde van de woning is meestal minder zichtbaar vanaf de openbare weg. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat zonnepanelen het meest opbrengen als de op het zuiden gericht zijn. Ook het zuidwesten en zuidoosten brengt nog veel op. Panelen gericht op het westen zijn dan weer een goed idee om het zelfverbruik te verhogen als je vooral ’s avonds thuis bent.

Je moet natuurlijk ook zo veel mogelijk schaduw van bomen, van schoorstenen en van andere gebouwen vermijden.

Het is altijd goed om na te denken over de kleur, het formaat en het legpatroon. Het Agentschap Onroerend Erfgoed geeft tips voor de plaatsing van zonnepanelen op daken van beschermd erfgoed. Deze tips zijn ook op andere plaatsen en voor iedereen bruikbaar.

Op platte daken
 • Houd voldoende afstand tot de dakrand.
 • Beperk de hellingshoek van de zonnepanelen tot maximaal 20°.
 • Plaats de panelen op hun lange zijde, zodat de hoogte beperkt is.
Op hellende daken
 • Stem het materiaal en de kleur van de panelen af op de kleur en de textuur van de ondergrond. Zwarte en antracietkleurige panelen zijn courant op de markt. Ook rode panelen zitten bij sommige fabrikanten in het assortiment.
 • Kies voor panelen die volledig egaal van kleur zijn, zonder aluminium randen en met een zo beperkt mogelijke reflectie.
 • Plaats de installatie zo laag mogelijk in het dakvlak, bij voorkeur volledig in de onderste dakhelft. Dit geldt niet voor een mansardedak. Plaats de panelen zo laag mogelijk op het bovenste deel van het mansardedak.
 • Plaats de panelen in dezelfde hellingshoek als het dakvlak.
 • Plaats de panelen in een aaneengesloten rechthoekig vlak, zonder verspringingen.
 • Bekijk welke compositie visueel het minst druk is, en houd rekening met andere elementen op het dak zoals dakkapellen of dakramen. Lijn de onderkant van de panelen uit met de onderkant van deze elementen of vermijd deze zone.
 • Plaats alle panelen in eenzelfde stand (op hun lange of korte zijde) en zorg ervoor dat alle panelen gelijk zijn (gelijk type, zelfde grootte).
 • Zichtbare bovendakse leidingen, bedrading, bevestigingsmiddelen … zijn in dezelfde kleur als de dakbedekking.

Zonnepanelen zijn onmisbaar voor de lokale productie van duurzame elektriciteit. Zo raken we af van fossiele brandstoffen die verantwoordelijk zijn voor de ongezien snelle klimaatopwarming. Meteen verminderen we ook onze afhankelijkheid van buitenlandse energie.

Met zonnepanelen op je dak kan je iets doen aan die veel te hoge elektriciteitsfactuur. 

Vind je zonnepanelen niet mooi? Je kan al veel bereiken met goede keuzes over het type zonnepaneel en het legpatroon. Op deze Nederlandse website vind je nog meer info: www.mooizon.nl

(Dit artikel is laatst aangepast op 22 januari 2024)

 
Gepubliceerd op vrijdag 24 februari 2023
mooie zonnepanelen

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina