naar top

Bereid je voor op een warmere, nattere én drogere toekomst

De seizoenen zijn niet meer zoals vroeger. Soms staat alles te verpieteren door wekenlang geen druppel regen, dan weer valt het met bakken ineens en overstroomt alles. Te droog en te nat, tegelijk. Je kan je best zo veel mogelijk aanpassen aan deze gevolgen van ons opwarmend klimaat. Hoe doe je dat?

De jongste 10 jaar was het wereldwijd 1,14 graden warmer dan in de tweede helft van de negentiende eeuw. In Ukkel zelfs +2,7 graden: land warmt sneller op dan zee en oceaan.

De klimaatopwarming hebben we aan onszelf te danken: broeikasgassen van verbrande steenkool, olie en gas hangen als een deken rond onze wereldbol, een deken waaronder we het warmer en warmer krijgen…

Om de opwarming te beperken tot maximaal 1,5 graden, moet de uitstoot van ‘extra’ broeikasgassen meteen, snel en drastisch naar beneden, schrijft het VN-klimaatpanel IPCC in een rapport dat op 20 maart 2023 verscheen.

Zelfs als dat gebeurt, is het deken niet weg. Die hangt nog eeuwen rond onze wereldbol.

De opwarming leidt tot extreme weersomstandigheden. Niet alleen hittegolven maar ook droogtes en overstromingen. We bereiden ons best voor op een warmere, nattere én drogere toekomst. Niet alleen wij mensen, maar ook veel planten en dieren krijgen het daardoor moeilijker.

Het ‘groenblauwpeil’, een klimaatbestendig perceel

‘Groenblauw’ is groen en blauw: groen voor de biodiversiteit en de luchtkwaliteit, blauw voor het regenwater.

Groen staat voor de beplanting en de bomen in je tuin: koelte in een hete zomer en schone lucht het jaar door. Blauw staat voor opvang en gebruik van regenwater.

Benieuwd naar de score van jouw perceel? Bezoek www.groenblauwpeil.be en ontdek de nieuwe en verbeterde versie van de groenblauwpeil tool. Het menu gidst je door enkele vragen en in een kwartiertje weet je of jouw perceel al klimaatbestendig is: met A ben je goed tot 2050, met F is er nog werk aan de winkel. Aangepaste tips helpen je perceel groener en blauwer te maken.

6 procent van Damme zijn woningen en tuinen: als we allemaal iets ‘groenblauw’ doen zijn we al een heel eind!

Wist je dat je 500 euro subsidie kan krijgen van onze stad voor de vrijwillige aanleg van een regenwaterput bij een bestaande woning? Het aanvraagformulier vind je hier: hemelwaterput-subsidie-aanvragen.

Registreer je actie

Met het Lokaal Energie- en Klimaatpact stimuleert Vlaanderen de gemeenten om werk te maken van de klimaat-aanpak.

Damme doet mee en zal inzetten op:

  • renovatie en hernieuwbare energie,
  • vergroening,
  • droogteproblematiek,
  • koolstofvrije (deel)mobiliteit.

Het groene doel tegen 2030 is:

  • één extra boom per inwoner,
  • een halve meter extra haag of gevelbeplanting per inwoner,
  • één extra natuurgroenperk van minstens 10 vierkante meter per 1000 inwoners.

Het blauwe doel tegen 2030 is:

  • één extra vierkante meter ontharding per inwoner,
  • één extra kubieke meter regenwateropvang per inwoner.

Ons stadsbestuur kan dat niet alleen. Daarom een warme oproep: help mee! De groenblauwe maatregelen vanaf 1 januari 2021 die je als inwoner registreert, tellen mee in het resultaat van onze stad.

Het stadsbestuur registreert zelf de aanpassingen op straten en pleinen en ook de nieuwe regenwaterputten waarvoor de stad een subsidie gaf.

Doe mee: registreer jouw acties op www.groenblauwpeil.be. Samen kunnen we meer dan elk alleen!

Beperk de verdere opwarming

Elk tiende van een graad telt. De uitstoot van broeikasgassen kan meteen, snel en drastisch naar beneden als we afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Gelukkig zijn er betaalbare oplossingen, vaak kunnen we er zelfs geld mee verdienen.

Blijf niet bij de pakken zitten: isoleer je huis nog beter, vervang je centrale verwarmingsketel door een warmtepomp, installeer zonnepanelen, ga elektrisch (deel)autorijden en/of neem eens vaker de fiets nu het lente wordt. Meer beweging is trouwens goed voor onze gezondheid en een kwart van de volwassen Vlamingen beweegt niet genoeg.

Denk ook aan je onrechtstreekse uitstoot door de aankoop van nieuwe spullen en kleding. Het kost energie om ze te maken en vervoeren. En (fossiele) energie is uitstoot van broeikasgassen. Onderhoud daarom spullen en kledij goed en repareer ze. Koop ook eens tweedehands, leen, deel of ruil. Het is veel goedkoper dan nieuw.

Minstens even belangrijk: spreek met familie, collega’s, kennissen over de klimaatopwarming en wat we kunnen doen. Of deel dit artikel, dat is al een goed begin!

Gepubliceerd op vrijdag 31 maart 2023
groenblauwpeil

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina