naar top

Hou je huis koel

Onze zomers worden steeds heter met hogere temperaturen en langere hittegolven. Ook binnen in huis kan het kwik oplopen. (Te) hoge temperaturen zorgen voor slaap- en concentratieproblemen en zijn slecht voor de gezondheid. Wat kan je daaraan doen zonder energie te verspillen?

Je kan best eerst maatregelen nemen opdat je woning niet te veel zou opwarmen.

Wordt het alsnog te warm binnen? Kies dan voor passieve koeltechnieken, want die verbruiken weinig energie. We geven dus advies voor een hittebestendige woning zonder dat je een energieverslindende airco nodig hebt.

Tip 1: Ga volop voor groen

Bomen, struiken en andere planten zorgen voor de broodnodige verkoeling door schaduw en verdamping.  Loofbomen bieden koelte in de zomer, maar verliezen daarna hun bladeren en laten in de winter licht en warmte door.

Kleine tuin? Kies voor verticaal groen of een groendak.

Beperk ook de verharding, want opritten en terrassen nemen warmte op en geven die vertraagd af.

Tip 2: Plaats zonwering

Zonwering beperkt de warmte die via ramen binnenvalt. Kies een type dat past bij de grootte en oriëntatie van je ramen. Buitenzonwering is veel doeltreffender dan binnenzonwering. Ook groen (bomen, struiken, klimplanten…) kan dienen als zonwering.

Tip 3: Isoleer je dak en de buitenmuren

Een dik pak isolatie zorgt niet alleen voor minder warmteverlies in de winter, maar ook voor minder opwarming in de zomer.

Tip 4: Beperk extra warmteproductie

Lampen en elektrische toestellen geven warmte af. Kies voor energiezuinige toestellen: hoe lager het verbruik, hoe minder warmte ze afgeven.

Schakel apparaten helemaal uit als je ze niet gebruikt of als ze in stand-by staan.

Koken? Kies voor gerechten die je niet in de oven klaar maakt. Strijken doe je beter buiten, in de schaduw.

Tip 5: Gebruik natuurlijke nachtventilatie

Profiteer van de koelere ochtend en nacht om de warmte af te voeren. Open je ramen in twee tegenover elkaar liggende gevels, of zorg voor een schouweffect door één of meer ramen boven en beneden te openen. Zo ontstaat luchtcirculatie.

Tip 6: Koel met een ventilator

Een ventilator zorgt voor een plaatselijke verkoeling. Plaats een bak ijs of flessen met bevroren water voor de ventilator om het effect te vergroten.

Tip 7: Koel passief via het ventilatiesysteem

Heeft je woning een ventilatiesysteem D? Je kan verse lucht passief voorkoelen via een lucht-aardewarmtewisselaar, een bodemwarmtewisselaar met koelvloeistof of een adiabatische koeling. Bij dat laatste wordt het natuurlijke proces van waterverdamping ingezet.

Tip 8: Koel passief met een geothermische warmtepomp

Met een geothermische warmtepomp kan je niet alleen je woning verwarmen maar ook enkele graden koelen. De compressor van de geothermische warmtepomp moet niet werken bij passieve koeling. Enkel de circulatiepomp verbruikt elektriciteit om het koele water door je buizennet te pompen.

Gepubliceerd op donderdag 22 juni 2023
hittegolf

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina