naar top

Internationaal Cittaslow-netwerk te gast in Damme

Stad Damme is dit weekend gaststad voor de bestuursvergadering van het internationale Cittaslow-netwerk. Dat betekent dat er vertegenwoordigers uit onder meer Italië, Cyprus, Polen, Duitsland en Zuid-Korea naar de Uilenspiegelstad afzakken. Damme trad zelf in juni 2023 toe tot het netwerk.

Van 22 tot en met 24 maart is stad Damme gaststad voor het internationale Cittaslow-netwerk. Dat netwerk zal tijdens de driedaagse haar jaarlijkse bestuursvergadering houden, waar via videoconferentie ook nog andere lid-steden kunnen aan deelnemen. Bovendien zullen de aanwezige deelnemers Damme in al haar facetten kunnen ontdekken: natuur, gastronomie, cultuurhistorisch en toeristisch.

Stad Damme bekwam in 2023 het internationale Cittaslow-keurmerk. Het label wordt toegekend aan steden en gemeenten die naar de hoogst mogelijke kwaliteit van leven streven voor hun inwoners, ondernemers en bezoekers. Aan de erkenning ging een uitgebreide audit vooraf. Het label bevestigt het beleid van Damme als onthaaste stad.

“We zijn nog steeds verheugd dat we dit label behaald hebben en mochten toetreden tot het netwerk van CittaSlow. Het is een bekroning voor onze visie van Damme”, verklaart burgemeester Joachim Coens. Dat nu ook het internationale netwerk een bezoek brengt aan Damme, stemt de burgemeester uitermate fier. “Damme is een stad om eeuwig verliefd op te zijn, in zoveel facetten. Dat hier nu mensen neerstrijken uit het netwerk van over heel de wereld, is in feite een mooie en ontroerende déjà-vu van de internationale keur die eeuwen terug aanmeerde in de havens van Monnikerede, Hoeke en Damme.” 

Uit alle hoeken van de wereld

Wereldwijd dragen momenteel 290 steden in 33 landen het officiële Slow City- of Cittaslow-label. In België zijn dat Opzullik, Edingen, Lens, Jurbeke en Estinnes, Maaseik, Chaudfontaine en Damme. Enkel gemeenten met minder dan 50.000 inwoners komen in aanmerking.  

Een Cittaslow kan niet bestaan zonder de actieve bijdrage van lokale organisaties, handelaars, ambachtslui, landbouwers, scholen, verenigingen, enz. Het hoofddoel is de gemeenschapsgeest in stand te houden en tegelijkertijd kennis over te dragen aan de nieuwe generaties om hen bewust te maken van hun cultureel erfgoed. De filosofie achter Cittaslow is de mens in een duurzame omgeving. Of het nu gaat om inwoners, bezoekers of ondernemers, door de criteria van Cittaslow toe te passen, kunnen ze leven in een kwalitatief hoogwaardig landschap en een krachtige sociale omgeving die innovatief is maar met respect voor de oorsprong, de identiteit en cultuurhistorie. Kernwoorden bij Cittaslow zijn authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar. Cittaslow en Slow City zijn synoniemen.

Gepubliceerd op zaterdag 23 maart 2024