Een wandeling in de natuur, een fietstocht of werken in de tuin: heerlijk en gezond. Maar wist je dat je tijdens zulke momenten ook risico loopt op een tekenbeet?
Teken komen overal in Vlaanderen voor, zelfs in je eigen tuin of het stadspark. Damme behoort bovendien tot de gemeenten met het hoogste risico op tekenbeten, volgens de tekenrisicokaart van Vlaanderen.
Waar zitten teken?
Teken houden zich schuil in struikgewas, gras, bladeren en lage begroeiing. Ze klimmen tot op knie- of heuphoogte en wachten daar geduldig op een voorbijganger om zich aan vast te hechten. Eens een teek op het lichaam zit, zoekt hij een warm plekje op de huid.
Hoe herken je een tekenbeet?
Teken zijn kleine spinachtigen met een plat, ovaal lichaam. In het begin zijn ze nauwelijks zichtbaar, maar zodra ze zich vasthechten, zwellen ze op tot een grijsbruine bol. Een beet voel je vaak niet, want het speeksel van de teek bevat verdovende en antistollende stoffen.
Vaak lijkt het alsof er een klein zwart puntje of sproetje op je huid zit.
Vaak lijkt het alsof er een klein zwart puntje of sproetje op je huid zit.
Controleer vooral warme, zachte plekken zoals:
-
Knieholtes
-
Liezen
-
Oksels
-
Bilspleet
-
Haarlijn
-
Rond de navel
Hoe verwijder je een teek?
-
Gebruik een tekenverwijderaar of een fijn pincet.
-
Knijp de teek niet plat.
-
Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of vuur.
-
Trek de teek rustig en recht uit de huid (zonder te draaien).
Noteer de datum van de beet en hou de plek minstens vier weken in de gaten. Krijg je symptomen zoals koorts, griepklachten of wordt de huid rood rond de beet? Raadpleeg dan zeker je huisarts.
Voor meer informatie surf naar www.tekenbeten.be.
Gepubliceerd op dinsdag 20 mei 2025