Wilgen- en schaduwzone

Wilgen zijn katjesdragers. Ze bloeien ?naakt?, dus in het vroege voorjaar en zonder blad.  

Meestal kennen we alleen de knotwilgen die in het polderlandschap zo dominant zijn. Er bestaan echter nog tientallen andere soorten van het geslacht Salix.  

Wilgen zijn heel belangrijke stuifmeelbomen voor bijen. Ze leveren hoogwaardig stuifmeel in de vroege lente. Stuifmeel is de eiwitbron, de bouwstof voor de larven in het broednest van onder andere hommels en bijen. Proeven hebben aangetoond dat honingbijen opgekweekt met voedzaam wilgenstuifmeel ongeveer 14 dagen langer leven.  

Gebruik verschillende wilgensoorten zodat ze op verschillende tijdstippen bloeien. Zo zijn na een regenweek niet alle katjes uitgeregend en verloren. 

Het kappen van alle bomen in eenzelfde gebied is nefast voor bijen. Heel wat wilde bijenpopulaties in dat gebied ontwikkelden zich net door de aanwezigheid van dit stuifmeel. In het jaar van de kaalslag hebben de ontwakende diertjes een enorm voedseltekort met alle gevolgen van dien. Het duurt jaren voor deze populaties hersteld zijn. Een rij wilgen kan wel tientallen kilogram stuifmeel leveren aan de natuur. Gefaseerd knotten is dus veel beter.

Openingsuren & contact

Groendienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 60

Deel deze pagina