Aziatische hoornaar

De koninginnen van de Aziatische hoornaars ontwaken in de periode maart-april uit hun winterslaap om uit te vliegen en nieuwe nesten te beginnen. Als we die primaire nesten kunnen vinden, kunnen we ze onschadelijk maken in een vroeg stadium.

Omdat onze stad zich uitstrekt over een groot, landelijk gebied is er in Damme een groot risico op een aantal nesten van de Aziatische hoornaars.

Herkennen

Je herkent een Aziatische hoornaar aan de zwarte kop, de gele en zwarte poten, en een oranje band op het achterlichaam. Deze insecten kunnen agressief uit de hoek komen. Wees dus voorzichtig als je een nest hebt gevonden.

Ik wil een nest melden

Wanneer zijn hoornaars actief?

Aziatische hoornaars worden actief vanaf ongeveer maart. Dan vliegen de koninginnen uit en beginnen primaire nesten. Daar bouwt de koningin haar kolonie uit. Vanaf ongeveer juli-augustus vliegen de hoornaars uit om een groter, secundair nest te bouwen. In september volgen heel wat aanvallen op bijenkasten. Omdat de winter nadert worden de beestjes agressiever. 

In oktober paren de koninginnen met de mannetjes. Kort daarna sterven de werksters en de mannetjes. De koningin verlaat het nest en overwintert. In maart begint de cyclus dan opnieuw.

De Aziatische hoornaar

Deel deze pagina