Heb je vragen over het gebruik van smartphone, computer of tablet? Dan kan het 'Digipunt' voor jou een oplossing zijn. Het is een plek waar je hulp vindt of kan leren werken met digitale toestellen zoals een smartphone of tablet en waar je kan oefenen.
Niet iedereen weet hoe computers, telefoons en ander digitale middelen werken. Daardoor ontstaat de zogenaamde digitale kloof. Om iedereen in Vlaanderen te helpen zich zelfredzaam te maken, worden Digipunten (of -banken) opgericht. Iedereen die met vragen zit over de digitale wereld, is er welkom: dus zowel jongeren als ouderen, gediplomeerden als ongeschoolden. Het zijn trouwens niet alleen de mensen die geboren zijn voor de komst van de computer die moeilijkheden ervaren. De digitale evolutie is voor velen een uitdaging. En wie niet mee kan, wordt kwetsbaar. In 2021 beschikte amper iets meer dan de helft van de Vlamingen tussen 16 en 74 jaar over voldoende digitale vaardigheden.
Een digipunt biedt in hoofdzaak 3 dingen aan:
1. Opleidingen
Het Digipunt biedt basisopleidingen aan voor het gebruik van een laptop of smartphone. Tijdens deze momenten leer je iets opzoeken op het internet, een ticket voor de bus of een concert bestellen, de digitale toegangsleutel Itsme gebruiken of online bankieren.
2. Helpdesk (hulp & begeleiding)
Een vrijwilliger, ook digihelper genoemd, komt op vaste tijdstippen naar het Digipunt om je hulp en begeleiding aan te bieden. Je kunt bij de digihelper ook terecht met vragen over je eigen toestel.
3. Uitleendienst
Wie geen computer of tablet heeft, kan in de toekomst voor 3 maanden een toestel ontlenen om te oefenen.