Bijenhotelletje met rotsbeplanting

 

Rotstuinen evoceren reizen in het gebergte. Hiermee kunnen we de planten van de Alpen, de Himalaya en/of de Rocky Mountains naar ons lage landje brengen. Vaak denkt men hierbij aan moeilijke en specialistische planten, en deze maken wel deel uit van de tuin van heel gepassioneerde rotsplantenfanaten maar er zijn heel wat alpiene planten die gemakkelijk zijn en zonder veel omkijken perfect gedijen in onze tuin. Een rotstuintje is ook de ideale MicroTuin. Je kan rotstuinieren in bakken, troggen, potten, op een klein terrasje of een iets groter tuintje. Op een kleine oppervlakte kan je een overvloed aan typische, kleinere plantjes plaatsen. 

In de los gemetste muurtjes met open voegen zijn ook schuilelementen in hout en snel opwarmende stenen verwerkt voor de solitaire en metselbijen. Vanuit de picknick zone kan je ze rustig gadeslaan wanneer ze een vliegopening verlaten of binnenkomen.

De planten zijn zo droogtebestendig dat ze groeien in een lavasubstraat en zelfs in de voegen van de muren.

Enkele gebruikte soorten zijn:  

Delosperma 
Deze “ijsbloempjes” uit Zuid- en Oost-Afrika zijn hier, in goed gedraineerde grond, perfect winterhard en bloeien gedurende gans de zomer. De selecties die we hier aanplanten zijn de felkleurige “Jewel of Desert”-cultivars. 

Sedum 
Sommige van deze “vetkruiden” (zoals hemelsleutel, muurpeper en tripmadam) komen hier in het wild ook voor, maar heel wat van deze soorten groeien uitsluitend in rotsachtige omstandigheden. Hier geldt opnieuw dezelfde regel als boven: veel zon en goed gedraineerd. 

Rhodohypoxis
“Roodsterretje” of “sterretjesgras” is ook weer een Zuid-Afrikaanse plant, die net dat tikkeltje meer verzorging nodig heeft, in de winter wil deze namelijk koel (niet onder 0°C) en droog staan, dus ideaal voor potcultuur, waarbij je de pot ’s winters gewoon binnen zet en er geen omkijken naar hebt. Ze bloeien gans de zomer. 

Sempervivum 
“Huislook” of “donderblad” kent iedereen wel uit de tuin van de grootouders waar hij soms op dakpannen werd aangeplant, als “bescherming” tegen donderinslagen. Dit is het toonbeeld van een gemakkelijke plant die op elke droge, zonnige plaats kan groeien. 

Saxifraga
“Steenbreek” is ook één van de gekende rotsplantengeslachten. Hier gebruiken we de “Zilverrozet-saxen” die in het wild voornamelijk voorkomen op de Alpen en de Pyreneeën. Het zilver op de rozetten wordt gevormd door kalkafzettingen op de bladeren en de naam steenbreek komt niet van de groeiwijze maar van het oude gebruik van deze planten bij de behandeling van nierstenen. 

 

Openingsuren & contact

Groendienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 60

Deel deze pagina