Bloemenweide

 

In deze bijentuin is achteraan de bibliotheek reeds een 20 jaar oude bloemenweide aanwezig. Dit stuk bloemenweide werd bereikt door geduld en het juiste beheer.

Er werd op de juiste tijdstippen gemaaid, zodat de zaden de kans kregen om zichzelf uit te zaaien en zo de bloemenweide in stand te houden. Door enting met maaisel van naburige, interessante hooilandjes nam de soortenrijkdom verder toe. Ook omdat er niveauverschillen in de weide voorkomen, zijn er droogte minnende en natte vegetaties.

Die enorme diversiteit van planten levert een veelheid aan voedsel op voor bijen en hommels, maar levert van eind mei tot eind juli vooral een prachtig decor op met een veelheid aan kleuren. Na de eerste maaibeurt in augustus komt nog een tweede bloei met nog eens andere soorten die verrijkt wordt door najaars bloeiende bloembollen Crocus speciosa 'conqueror'.

Aan de voorkant van de bibliotheek zijn nieuwe bloemenweides aangelegd op 2 verschillende manieren:

  • Door inzaai van bloemenmengsels

Allerlei bloemenzaadmengsels zijn in de handel te koop, ook vaak afhankelijk van het bodemtype waarop ze zullen groeien. In Sijsele is historisch erg doorlatende zandgrond aanwezig. Dat is voor bloemenweides de beste uitgangspositie. Hoe schraler de grond, dus zeker onbemest, hoe groter de slaagkansen voor een duurzame bloemenweide. Bij de zaadkeuze is het belangrijk erop toe te zien dat het om inheemse floramengsels gaat. Exoten domineren snel en bieden minder interessant voedsel op voor de lokale microfauna.

Bloemenzaad is vrij duur in aankoop, maar er is niet veel van nodig om een grote oppervlakte mee te bedekken. Mengen met droog fijn rivierzand maakt de verdeling over het te zaaien terrein eenvoudiger. Tussen eind maart en begin juni is de beste zaaiperiode om een zomerlang te genieten van een kleurrijk geheel. Sommige koudekiemers, zoals ratelaar zaait men beter voor de winter.

Zowel Provincie West-Vlaanderen als Regionaal Landschap Houtland informeren graag over aanleg en onderhoud van bloemenweides en adviseren over het beste zaadmengsel voor elke situatie.

In Damme worden nieuwe bermen, na monitoring van de aanwezige kruiden, doorgezaaid met een aangepast mengsel voor meer bloemenrijke en biodiverse vegetatie. Door aangepaste maaitechnieken en tijdstippen wordt de soortenrijkdom gestimuleerd, ook van de al bestaande bermen op het grondgebied.

  • Door aanleg met veldbloementapijten

De snelste en meest duurzame methode van bloemenweides aanleggen, is gebruik maken van veldbloementapijten. De dunne matten worden op de blote grond uitgespreid en hebben water nodig om zich te vestigen. De bloementapijten wortelen onmiddellijk door in de ondergrond en creëren als het ware een instant bloemenweide. Het veldbloementapijt bestaat uit 33 wilde bloemen en grassen, met een minimum van 75% wilde bloemen. Soortenverlies en onkruiddruk zijn minimaal tot onbestaand.

Een lange bloeilengte van prille lente tot late herfst is gewaarborgd en slechts 1 najaarsmaaibeurt volstaat. Dat is dus maximaal genieten, zonder inspanning én tegelijkertijd een lange voedselvoorziening voor de bijen. De bloemenweide produceert van nature een bio-diverse habitat voor vogels, zoogdieren, bijen, vlinders en andere insecten.

De verschillende soorten veldbloemen in dit mengsel kan je hier terug vinden.

Openingsuren & contact

Groendienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 60

Deel deze pagina