Zijn bijen gevaarlijk voor mens of huisdier

Bijen zijn vredelievende diertjes die enkel gaan steken als ze zich rechtstreeks bedreigd voelen. Ze zullen alleen steken wanneer je ze vastneemt of wanneer je per ongeluk met blote voeten over hen heen loopt in het gras. Honingbijen hebben een kolonie met een kostbare honingvoorraad en kunnen wel aanvallen wanneer ze denken dat ze bedreigd worden.

In tegenstelling tot wespen zijn bijen NIET geïnteresseerd in zoetigheden zoals cola, wijn, bier. Met bijenkasten in de buurt heb je daarom geen overlast bij een picknick in het park of een bbq in de eigen tuin. Bijen zijn alleen terug te vinden op de lekker geurende bloemen in jouw tuin.

Voorzorgen

Omdat bijen kunnen aanvallen als ze denken dat ze bedreigd worden, draagt een imker altijd een beschermend pak en mag je onbeschermd niet in de buurt komen wanneer een imker aan het werk is. Blijf daarom altijd op een veilige afstand van minimum vijftien meter.

Loop nooit door de vliegroute aan de voorkant van de bijenkast waar bijen in en uit vliegen. Door de voorkant naar de velden te richten in plaats van naar de bloemenweide en de bibliotheek, worden toevallige botsingen tussen bij en mens vermeden.

Schudden aan een bijenkast is absoluut verboden en het omkantelen van de kast of schade toebrengen aan een bijenvolk kan strafrechtelijke gevolgen hebben.

Bijensteek gevaarlijk?

Bijensteken zijn in principe niet gevaarlijker dan steken van andere insecten, tenzij voor mensen met een bijenallergie. De meest gangbare reactie is dat er een rode jeukende zwelling ontstaat op de plaats van de steek die afneemt na enkele dagen. Bij twijfel of bij een steek in de mond of in de halsregio is het aangeraden een dokter te raadplegen.

Deel deze pagina