Bijenkasten op het openbaar domein

Om de bij te helpen, laat het stadsbestuur sinds 2018 imkers toe om bijenkasten te plaatsen op het openbaar domein. Er staan bijenkasten opgesteld achter de hoofdbibliotheek in Eikelberg in Sijsele in de bijentuin.

Nectar en stuifmeel

Bijen, hommels en vlinders hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst stuifmeel en nectar nodig. Voor een goede gezondheid en voldoende weerstand is een gevarieerd menu erg belangrijk.

Nectar is de zoete, stroperige vloeistof die via nectarklieren naar buiten komt. Soms kun je de nectar in het hart of aan de buitenkant van de bloem zien zitten. Het lijkt op water, maar als je er met je vingers langs gaat, voelt het kleverig aan.

Vlinders zijn verzot op nectar en terwijl ze met hun vrolijke kleuren van bloem tot bloem fladderen, zorgen ze en passant voor bestuiving. De vlinders die je in het voorjaar als eerste ziet, zijn de winter op een beschutte plaats als vlinder doorgekomen. Voorbeelden van deze 'vlinderoverwinteraars' zijn de citroenvlinder, dagpauwoog en kleine vos.

Honingbijen verzamelen ook nectar, maar dan om er grote hoeveelheden honing (een belangrijke voedselbron voor het bijenvolk) van te maken. Tegelijkertijd verzamelen honingbijen ook actief stuifmeel uit de bloemen. Deze unieke bron van eiwitten, vetten en vitaminen is bestemd voor hun larven. Ook wilde bijen en hommels verzamelen stuifmeel voor de voeding van hun larven. Vlinders zijn niet geïnteresseerd in stuifmeel; hun larven (rupsen) leven van planten.

De hoeveelheid nectar in een bloem verschilt per plantsoort en zelfs per cultivar. Ook omgevingsfactoren als vocht en zonlicht zijn van invloed. De hoeveelheid nectar die een plant produceert, kan zelfs schommelen gedurende de dag. Behalve suikers bevat nectar ook eiwitten en vitaminen.

Voorzorgen

Bijen zijn vredelievende diertjes. Mits wat voorzichtigheid is er geen gevaar voor mens of huisdier. Lees hier meer.

Contact

De bijenkasten zijn van de lokale imker Pol Coudeville uit Sijsele. Hij controleert de kasten regelmatig. De imker is bereikbaar via 0497 60 25 03 of pol.coudeville@kuleuven.be.  

Wetgeving

Meer info over de wetgeving over bijen.