Mooiste bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen

Eikelberg 1 in Sijsele

De tuin van onze stedelijk bibliotheek, Eikelberg 1 in Sijsele werd in 2019 bekroond met de titel van Mooiste bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen. Dat is een wedstrijd die past bij de campagne Week van de Bij. De tuin werd tussen februari en mei 2019 van een eenvoudig grasland met wat wandelpaden omgevormd tot een bijenvriendelijke tuin vol inspiratie. Er staan bijenvriendelijke planten, struiken, bomen en installaties. Zowel wie over een grote tuin beschikt als wie geniet van een kleine stadstuin of een fleurrijk terras zal er interessante zaken ontdekken. 

De verkiezing van de Mooiste bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen is een initiatief van de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) en het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Uitdager was de Oost-Vlaamse gemeente Beveren. Stad Damme kon rekenen op het peterschap van inwoner, chocolatier en imker Dominique Persoone.

Stad Damme wil zich profileren als een onthaaste stad. Dat is een stad met aandacht voor de menselijke schaal, duurzaamheid en een kwaliteitsvolle omgeving. De bijenvolkjes allerhande leveren een belangrijke bijdrage om het doel te bereiken. Daarom startte de stad in 2015 met de campagne Bijdankt!. De bijentuin van 0,85 hectare is het vervolg.

De Damse bijentuin heeft een educatieve en inspirerende waarde. Ze staat vol met beplanting die de bij het jaar rond helpt om te overleven. Daarnaast is het een ontmoetingstuin geworden met speelnatuur en een picknickzone

De stedelijke groendienst legde de tuin aan tussen februari en mei 2019. Voor de medewerkers was het een motiverende opdracht waarmee ze veel respect van de burger verdienden. De kennis die ze opdeden, gebruiken ze nu elders in Damme om zo alle openbare ruimte bijenvriendelijker te maken.

We openden in 2019 de tuin met een groot feest, Biebabeloela, dit ging gepaard met workshops en rondleidingen, een productenmarkt, speelplezier en muzikale omkadering.

Inrichting

De bijenvriendelijke tuin huisvest drie bijenkasten op zichtbare afstand voor het publiek. In de buurt van de kasten achteraan op het terrein bevindt zich een waterloop. Oeverbeplanting maakt de zone veilig en fleurig. De afscherming van het naastgelegen sportpark met bomen en een groenscherm werd nog versterkt met bloeiende struiken met een hoog pollen- en nectargehalte. De afsluiting van de parking bestaat uit leifruit en een rozenborder.

Op het terrein bevinden zich twee nieuwe bloemenweiden aangelegd door verschillende aanlegwijzen toe te passen. In een natte zone werd in het voorjaar een bomenrij aangeplant met oude en nieuwe knotwilgen. Ertussen kronkelt een kastanjehouten vlonderpad. Op de droogste stukken tuin kunnen de bijen genieten van een graveltuin. Ook in de schaduwrijke zones bloeien bijenplanten.

In samenwerking met de land- en tuinbouwschool L.T.I. Oedelem werd een border met vaste planten en eetbaar groen aangelegd. In samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland zijn spelprikkels met bijen-knipogen aangebracht. De tuin is zeer gezinsvriendelijk. De kinderen leren er al spelend wat de bedreigingen zijn voor de bij. 

Er staan in de tuin ook nieuwe struiken en bomen, waaronder een meerstammige linde. Door bewust te kiezen voor verschillende bloeiperiodes biedt de tuin een lange voedselvoorziening voor de aanwezige bijen.

De muren van het bibliotheekgebouw zijn het decor voor verticale tuinmogelijkheden. Op het terrein staan stapelmuurtjes met geïntegreerde bijenhotelletjes en rotsplanten. De muurtjes beschutten niet enkel tegen de wind maar herbergen ook diverse soorten nuttige bijen en hommels.